Четири пъти по-малко руснаци купуват имоти в България

| от chronicle.bg |

Броят на руснаците, които купуват недвижими имоти в България, е намалял четири пъти за последната година, съобщава БТА.

Очаква се през следващата година нивата на сделките да запазят параметрите от тази година, съобщи Александър Романенко, президент на Международна федерация за недвижими имоти FIABCI /2011-2012/. Той посочи, че ръст на сделките с имоти се очаква едва след година.

Сред основните причини за намаляването на броя на сделките е обедняването на руснаците около два и половина пъти за тази година, не само заради курса на долара към рублата, но и заради намаляването на оборотите на средния и малкия бизнес, коментира Романенко. Той съобщи, че руснаците, които са притежавали повече от един недвижим имот в България, вече са обявили за продажба третия, за да получат допълнителни средства за бизнеса си.

По данни на Романенко около 400 000 руски граждани са собственици на имоти в България, като на вторичния пазар по негова лична оценка са 20 на сто от тези имоти. Пред журналисти Романенко отбеляза, че при покупка на имот през миналата година у нас руснаците пренасочват интереса от морските курортите към градовете, където има повече удобства за целогодишно живеене. Сред тях са Варна, Бургас и София.

 
 
Коментарите са изключени за Четири пъти по-малко руснаци купуват имоти в България