Честита първа пролет и международен ден на щастието

| от chronicle.bg |

Астрономическата пролет настъпва днес в 12:28, съобщава „Сега“.

Центърът на Слънцето ще премине от Южното полукълбо на Земята в Северното и ще пресече небесния екватор. Първа пролет е денят на пролетното равноденствие – продължителността на деня е равна на нощта. След това дните започват да стават по-дълги.

Същевременно днес е и Международният ден на щастието. Той се отбелязва на 20-и март съгласно резолюция на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г. В нея е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството, съобщава Дарик.

Според документа щастието трябва да бъде цел на държавната политика и да стане компонент на по-комплексен, справедлив и балансиран подход към икономически растеж, който да допринася за устойчиво развитие, изкореняване на нищетата и осигуряване на щастие.

ООН публикува доклад за щастието в света от 2012 г. Този доклад подрежда държавите по нивото на щастието в тях. При съставянето му се отчитат показатели като брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота, спазване на гражданските свободи, гарантирана заетост, ниво на корупцията, както и резултати от допитване до общественото мнение (например за личната свобода, увереността в утрешния ден, щедростта, причините за радост и безпокойство).

В миналогодишния доклад, изготвен по данни от 2013 – 2015 г., най-щастливата държава била Дания, следвана от Швейцария, Исландия, Норвегия, Финландия. Накрая на класацията бяха Того, Сирия и Бурунди.

Подобен рейтинг изготвял и британският изследователски център Ню икономик фаундейшън заедно с неправителствени организации по друга методика, която отчита само четири показателя – ниво на социалното неравенство, оценка на въздействието върху околната среда, продължителност на живота и благополучие на гражданите. Според нея най-щастливите държави са Коста Рика, Мексико и Колумбия. В дъното на класацията са Того, Люксембург и Чад, добавя Дарик.

 
 
Коментарите са изключени за Честита първа пролет и международен ден на щастието