Червеният кръст: Най-малко 4 месеца за овладяването на ебола

| от |

Най-малко четири месеца ще са необходими за овладяването на епидемията от ебола, дори да бъдат взети всички необходими мерки, съобщи президентът на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и предупреди за „цената на бездействието“.

Най-смъртоносната епидемия от хеморагичната треска отне живота на над 4500 души в Западна Африка и експерти предупреждават, че до началото на декември заразените могат да стигнат до 10 000 на седмица. Няма лицензирана ваксина или лекарство срещу ебола, която се разпространи в няколко изолирани случая сред здравни работници в Испания и САЩ.

Президентът на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Елхадж Ас Си посочи редица мерки, които биха помогнали за овладяването на ебола, включително „добра изолация, добро лечение при потвърдените случаи, добра безопасност и достойно погребение на починалите хора“.

„Ще бъде възможно, както беше възможно в миналото, да сдържим тази епидемия в рамките на четири до шест месеца“, ако реакцията е адекватна, допълни той. „Мисля, че това е най-добрата ни перспектива и ние правим всичко възможно да мобилизираме ресурсите си и възможностите си да го направим“, каза още Ас Си. И предупреди: „Бездействието винаги има своята цена“.

Днес в САЩ ще бъдат въведени нови мерки, свързани с допълнителни проверки на пътниците, пристигащи в страната от Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, които пострадаха най-тежко от епидемията. Но експерти предупредиха вчера, че скрининга на пътници на заминаване е по-добрият вариант от наблюдението им при пристигането в друга страна. /АФП

 
 
Коментарите са изключени за Червеният кръст: Най-малко 4 месеца за овладяването на ебола