Чернобил – раят на дивата природа

| от chronicle.bg, по Global Post |

Около 30 години, след като най-тежката ядрена катастрофа в света превърна Чернобил в необитаемо място, районът се превърна от зона на разрухата в природен резерват, пълен с елени, лосове и вълци.

Невероятното преображение на района, в който след катастрофата от 1986 година достъпът за хора е забранен, показва, че радиацията не е попречила на дивите животни да се размножават, но разкрива и негативното въздействие, което хората имат върху популацията на дивите животни.

„Когато хората изчезнат, природата процъфтява – дори след най-лошия ядрен инцидент в света“, казва Джим Смит, специалист по природни науки в университета в Портсмут, Великобритания. Според него броят на дивите животни в района е значително по-висок сега, спрямо времето преди катастрофата.

След като ядрената централа в Чернобил избухна през 1986 година, облаци от радиоактивен прах принудиха хиляди да изоставят мястото и никога да не се върнат. Смит и колегите му изследователи са решили да се възползват от възможността и да видят какво се случва с дивата природа на място с толкова високо замърсяване, на което обаче не живеят хора.

По-ранни изследвания на района показваха, че има сериозно радиационно облъчване и намаляване на популацията на диви животни. Според нови данни обаче има значителна промяна.

Проучването открива изобилие от лосове, елени, диви прасета с популация близка до тази на четири незамърсени природни резервата в района. Броят на вълците край Чернобил е седем пъти по-висок, отколкото в други подобни природни резервати.

Според учените високият брой на дивите животни в района показва, че популацията им може да процъфтява дори и на километри от жестока ядрена катастрофа, стига да бъдат освободени от натиска на човешкото присъствие. Данните могат да помогнат и за по-добро разбиране на това, което може да се очаква в дългосрочен план и в Япония, в района на АЕЦ „Фукушима“, след инцидента от 2011 година.

 
 
Коментарите са изключени за Чернобил – раят на дивата природа