Черепи, открити в Грузия променят човешката история

| от |

dmanisi-ccerepi-gr-01

Откритите през 2009 г. черепи в Грузия на възраст 1,8 милиона години карат учените да погледнат по съвсем друг начин за развитието на целия човешки вид.

Грузински учени, участвали в археологическите разкопки близо до Тбилиси през 2009 г. намерили няколко черепи на хоминиди, които нарекли Dmanisi hominis. Според експертите откритите фосили на кости датират отпреди 1,8 милиона години. Това са най-старите останки на хора, открити извън Африка. Още по-важно за учените е, че тези ранни хора („хоминини“) са далеч по-примитивни от човеците от вида Хомо еректус („изправен човек“), за които се смяташе, че са били първите хора, напуснали Африка преди около 1 милион години, които вече са имали усъвършенствани каменни инструменти.

Хората от Дманиси са имали мозъци с около 40% по-малки от тези на Хомо ерекстус и са били по-ниски. Те може да са „предци на всички по-късни популации на „изправения човек“, което означава евразийски корен на целия Хомо еректус, от който са произлезли модерните хора от вида Хомо сапиенс.

[youtube id=“3-5FP7vUiHI“ width=“667″ height=“356″]

Единствените човешки вкаменелости, които предшестват образците от Дманиси, са на архаичния вид Хомо хабилис, „сръчни хора“, откривани само в Африка, които се датират от преди 2,5 милиона до 1,6 милиона години, и са използвали прости каменни инструменти. Един от откритите черепи е на индивид, изгубил всичките си зъби, но оцелял без тях, което подсказва за наличието на някакъв вид социална организация, добавят учените.

 
 
Коментарите са изключени за Черепи, открити в Грузия променят човешката история