Чехия тъне в корупция

| от |

Борбата с корупцията в Прага става все по-интензивна и първата „голяма риба“ вече е в мрежите на полицията. Обвиненията към лобиста Иво Ритиг, имал пряк достъп до кабинета на бившия премиер Нечас, са в пране на пари, предава Дойче веле.

necas

Преди няколко дни известният пражки лобист Иво Ритиг бе задържан от полицията – по подозренията, че чрез сложна система от фирми е организирал изнасянето на големи парични суми от пражките транспортни предприятия в чужбина. Разследването се води срещу четирима души, заяви ръководителката на пражката прокуратура Ленка Брадачова.

Кой дърпа конците?

Ежедневникът „Днес“, който разполага с отличен екип разследващи журналисти и последователно наблюдава случаите на предполагаемо преплитане на политика и икономика, написа, че ако някой може да бъде определен като „голяма риба“, то това без съмнение е Ритиг, смятан за една от най-важните фигури в задкулисието на политиката и бизнеса. Той е присъствал на конгресите на управлявалата в продължение на години Гражданска демократическа партия, участвал е във взимането на решенията кой да заеме ръководни функции и най-вече – кому да бъдат предоставени постове в контролираните от държавата предприятия. Смята се и, че е имал директен достъп до кабинета на премиера.

До момента разследванията на полицията бяха по-скоро безуспешни, пише „Днес“. Но аферата със свръхвисоката цена за отпечатването на картите за пражкия градски транспорт задвижи нещата. Ключ за задържането на Ритиг /по сведения на вестник „Лидове новини“/ очевидно се оказват протоколите от подслушванията, предприети от една специална част на чешката полиция за борба с корупцията.

Записите са от хотел, в който Ритиг редовно се срещал с политици и бизнесмени. Това, че протоколите предоставят конкретни данни за злоупотребите със средства в транспортните фирми изглежда по-второстепенно – основното, което са търсили антикорупционните части, са доказателства за контактите на Ритиг с един бивш прокурор, заподозрян, че системно е прикривал информацията за икономически престъпления от обкръжението на определени лобисти.

Случаят Нечас

Коментаторите предполагат, че арестът на Ритиг ще доведе до следващи разкрития, които могат да обхванат и по-широки политически кръгове, включително бившия премиер Петър Нечас, срещу когото вече се води разследване по друг повод. Бившият премиер е обвинен, че на трима депутати, които заплашвали да блокират важно гласуване в парламента, предложил примамливи постове, ако се окажат от парламентарните си мандати.

Сделката наистина се осъществява. Но докато тримата депутати не могат да бъдат дадени под съд, тъй като според становището на Върховния съд тогава са се ползвали с имунитет, Нечас вече е обект на разследвания. Очаква се в неговия ход да се съберат и сведения, които ще представят и правосъдието в не най-добра светлина и ще позволят да се установи и къде започва корупцията при съдиите, прогнозира „Нойе цюрхер цайтунг“.

А „Мителбайрише цайтунг“ посочва, че корупцията и измамите неизменно съпътстват Чехия още преди присъединяването ѝ към Европейския съюз преди десет години. През януари Европейската комисия замрази 4 милиарда евро от насърчителните средства, предназначени за Чехия, поради „липсата на ефективен контрол при изразходването на парите“. Случаят стана причина депутатът Давид Рат да влезе в затвора – по обвиненията, че е манипулирал обществени поръчки и така е прибрал милиони.

 
 
Коментарите са изключени за Чехия тъне в корупция