Частните съдебни изпълнители ще подпомагат събирането на вземания на съдебната система

| от chronicle.bg |

Частните съдебни изпълнители ще подпомагат за събирането на милионите левове вземания на съдебната система. От началото на юли, между Камарата на частните съдебни изпълнители и Висшия съдебен съвет /ВСС/ има споразумение за това, каза пред журналисти председателят на камарата Георги Дичев.

Смята се, че сумата, която съдебната система има да получава от такси, глоби и вноски, е над 700 милиона лева. Според Дичев обаче, това което може да се събере е много по-малко, тъй като става дума за стари задължения, по които давността най-вероятно е изтекла и за задължения на хора, които по време на съдебните дела са се освободили от собствеността си, т.е, няма какво да се вземе от тях. Въпреки това, според ръководството на частните съдебни изпълнители, дори сумата да е много по-малка, е задължително да се направи усилие натрупаните задължения да бъдат събрани, защото таксите, глобите, вноските и обезщетенията, всъщност са част от финализиране на една съдебна процедура и когато това не се е случило, се разколебава доверието в правосъдието и върховенството на закона.

Споразумението с Висшия съдебен съвет е по инициатива на Камарата на частните съдебни изпълнители и по силата му, частните съдебни изпълнители работят по дела, без съдът да им плаща авансово, каквато и да била такса. Разноските по делата ще бъдат за сметка на длъжниците, когато вземанията бъдат събрани. Когато обаче те са несъбираеми, разноските ще са за сметка на самите съдебни изпълнители. Въпреки това, практиката от юли до сега показва сравнително слаб интерес към тази възможност от страна на съдилищата в страната. От нея са се възползвали в Русе, интерес има в София, но в други градове, неофициалните коментари на ръководителите на съдилищата са, че по-скоро не проявяват интерес, което коментираха от Камарата на частните съдебни изпълнители е странно, предвид проблема с парите за съдебната власт.

 
 
Коментарите са изключени за Частните съдебни изпълнители ще подпомагат събирането на вземания на съдебната система