Част от монети намерени в корен на дърво бяха продадени на аукцион

| от |

В Калифорния, на аукцион бяха изложени за продажба някои от старинните монети, които бяха намерени случайно при разходка с куче. (историята тук)


1

Находката е направена в началото на тази година, съкровището е открито в повдигнати корени на едно дърво, съобщават Associated Press. Едната 20 доларова монета от 1874 година е била продадена за 15 000 долара, но кой е бил купувача – не се разкрива.

Няколко от монетите бяха продадени на друг аукцион на 27 май, останалата част от съкровището, семейството е решило да пласира през сайтовете Amazon.com и Kagins.com.

2

Понастоящем монетите не са продадени и все още може да се поръчат. Общата стойност на намереното съкровище, състоящо се от 1427 монети, се оценява на около 11 милиона долара. Високата цена на находката на калифорнийското семейство обаче е напълно обоснована от няколко фактора:

– парите намерени под дървото се считат за нумизматична рядкост, тъй като всички монети са сечени в периода от 1847-г. до 1894 г.;

– всички образци се намират в отлично състояние. Експертите направили оглед и оценка, предполагат, че повечето от тях изобщо не са били в обръщение тъй като нямат белези от употреба и драскотини;

3

Кой и кога е скрил монетите, които впрочем са били сечени в монетния двор на Сан-Франциско, така и не се е изяснило. Версия номер едно е, че въпросните златни монети са откраднати от сътрудник на държавното предприятие, който в един момент е решил да се отърве от тях или просто да ги скрие. Трудна за доказване теория, но дори и това да се потвърди, Монетния Двор на Сан-Франциско вече е съобщил, че няма претенции към златното съкровище.

 
 
Коментарите са изключени за Част от монети намерени в корен на дърво бяха продадени на аукцион