Часът на Земята наближава

| от chronicle.bg, по БТА |

Световната инициатива Часът на Земята, в която изключваме символично осветлението за един час, ще бъде на 25 март с начало 20.30 ч., напомнят от WWF.

Основните държавни институции, стотици общини и много бизнес организации също се включват, изразявайки своята съпричастност. Часът на Земята се отбелязва по целия свят.

„Загаси светлините, отвори очи за планетата“ е призивът тази година. Да загасим светлините и отворим очи заради „Очите на Рила“, призовават от WWF. Очите на Рила, както са известни Седемте рилски езера, един от символите България, днес преживява трудни времена, отбелязват от организацията.

Кристално чистите в миналото езера са твърде чувствителни на вредно човешко влияние. Потвърждават го научните изследвания на състоянието на седемте високопланински езера в Рила. Те са сред най-засегнатите природни обекти от климатичните промени, но и от струпването на прекалено много хора. Двата фактора вече доведоха до заблатяване на няколко от езерата, запазили се чисти в продължение на векове. За да бъдат запазени „Очите на Рила“, са необходими спешни мерки за ограничаване на прекомерния човешки натиск, дължащ се и на неспазване закона, посочват от международната организация.

Те допълват, че над 85 хиляди души от цял свят са изразили до момента подкрепата си за Национален парк „Пирин“. Опитваме се да предпазим Пирин от недалновидни действия, целящи мимолетни ползи, но предизвикващи негативни последици за десетилетия, столетия или дори завинаги, заявяват природозащитниците.

 
 
Коментарите са изключени за Часът на Земята наближава