Бундестагът одобри помощта за Гърция

| от chronicle.bg |

Бундестагът одобри със значително мнозинство третия спасителен пакет за Гърция в размер на 86 млрд. евро. Заради днешното гласуване германските депутати за втори път прекъснаха лятната си отпуска заради дълговата криза в Гърция.

В подкрепа на решението за нов пакет помощи гласуваха 454 депутати от долната камара на Бундестага. Против бяха 113 души, а 18 се въздържаха. Въпреки че одобрението на плана се вижда като гаранция за широката управляваща коалиция на канцлера Ангела Меркел, която държи 504 от 631 места в Бундестага, недоволството от предоставянето на нови средства за Атина нараства все повече и то в блока на Християндемократическия съюз.

„За“ новата финансова помощ към Гърция вече гласуваха в Испания. Срещу спасителния пакет бяха 20 депутати като малката крайнолява партия Обединена левица.

На 14 август Еврогрупата прие решение за отпускане на трети спасителен финансов пакет за Гърция на стойност до 86 милиарда евро. Говорителят на Европейската комисия Аника Брайдхарт каза, че обемът на помощта може да бъде и по-малък от тази сума, например ако МВФ пусне собствена програма за подпомагане на Атина. Германското министерство на финансите обаче смята, че нуждите на гръцката страна са по-големи и тя ще има нужда от 92 милиарда евро.

 
 
Коментарите са изключени за Бундестагът одобри помощта за Гърция