Бундестагът гласува за третия пакет на Гърция

| от chronicle.bg |

Германският Бундестаг трябва да гласува третата спасителна програма за Гърция, съобщава БНР.

Ден преди вота в управляващата партия на Ангела Меркел – Християндемократически съюз, избухнаха спорове за предстоящото отпускане на средства на Атина, след като Гърция обяви, че средствата няма да й стигнат.

Холандия също трябва да гласува новата спасителна програма днес. Холандските депутати вече бяха извикани да се върнат от отпуските си за извънредното заседание за гласуването на спасителния пакет.

„За“ новата финансова помощ към Гърция вече гласуваха в Испания. Срещу спасителния пакет бяха 20 депутати като малката крайнолява партия Обединена левица.

На 14 август Еврогрупата прие решение за отпускане на трети спасителен финансов пакет за Гърция на стойност до 86 милиарда евро. Говорителят на Европейската комисия Аника Брайдхарт каза, че обемът на помощта може да бъде и по-малък от тази сума, например ако МВФ пусне собствена програма за подпомагане на Атина. Германското министерство на финансите обаче смята, че нуждите на гръцката страна са по-големи и тя ще има нужда от 92 милиарда евро.

 
 
Коментарите са изключени за Бундестагът гласува за третия пакет на Гърция