Бумерангът на санкциите

| от |

Русия не е в състояние сама да си набави храните, които досега внасяше. Санкциите, наложени от Путин, ще се върнат като бумеранг, смятат много наблюдатели. Сред губещите от тях са и страни като България, пише Дойче веле.

Кои вносни храни ще бъдат засегнати от новите мерки на Русия – това ще стане ясно едва когато Москва публикува пълния списък. Според Алексей Алексеенко, съветник в руската Служба за контрол на храните, вероятно ще бъде забранен целият внос на плодове от държави в ЕС. Вече действа забраната за внос на пилешко месо от САЩ. През последните две десетилетия евтиното пилешко месо от САЩ беше много популярно в Русия и руснаците дори му лепнаха прозвището „бутчетата на Буш”. В момента Русия може сама да задоволи нуждите си от пилешко, но със свинското и говеждото ще срещне затруднения.

На пръв поглед Русия показва мускули и санкционира Запада, но всъщност страната се намира в рецесия и Москва много внимава с предприеманите мерки. Тамошните управници следват принципа да налагат санкции единствено в онези области, където Русия може сама да задоволява нуждите си или пък има алтернативни доставчици. В сътоветния декрет на Путин изрично се казва, че списъкът подлежи на промяна, а руските служби трябва да гарантират доброто предлагане в магазините и да предотвратят повишаване на цените. Президентът изрично настоява да се подпомагат местните производители и да не се вреди на потребителите.

Полските ябълки и круши досега задоволяваха една трета от нуждите на руския пазар. След като Русия спря вноса им, директорката на руския Институт по селскостопански маркетинг Елена Тюрина прогнозира, че цената им ще се повиши с 30-40 процента. Досега европейските зеленчуци задоволяваха 14 процента от потребностите на Русия, а европейските плодове – 20%. Русия внася от Европа и значителни количества млечни продукти, а от САЩ – месо и живи говеда. Миналата година Русия е внесла храни на обща стойност 43 милиарда долара. Според вестник „Комерсант” сегашните санкции навярно ще свият този внос с около 10 на сто, тоест – засегнати ще бъдат храни за около 4 милиарда долара. Това може да доведе до свръхпредлагане на хранителни продукти на вътрешния европейски пазар, смятат германски наблюдатели.

В Русия действа една така наречена „Доктрина за подсигуряване на храни”. Според нея страната покрива сама 85% от нуждите си от месо. При млечните продукти са 90%, при картофите дори 95%, а при рибата – 80 на сто. Общо вносните храни са около 25-30 процента от всички храни в Русия. С други думи, никой не си прави илюзии, че сегашните забрани за внос на храни могат да се компенсират със собствени сили. Страната ще търси алтернативни доставчици, но дори когато/ако ги намери, ще са необходими месеци, докато търговията потръгне, а доставчиците и търговците на място се пренастроят.

Руската централна банка вече предупреди, че нараства опасността от инфлация. Според изчисленията на финансисти ограниченията на вноса на свинско месо, които влязоха в сила миналата пролет, вече са покачили цената му с 20%. Като се има предвид, че в момента руската икономика изобщо не расте, експертите вече говорят за стагфлация.

Новите санкции, наложени от Путин, засегнаха и страните в Югоизточна Европа, включително България. Сърбия обаче, която не участва в европейските санкции срещу Русия, в момента се надява да увеличи износа си – отчасти и за сметка на „наказани” страни като България и Черна гора. Австрийският вестник „Ди Пресе” отбелязва, че за тези две страни е мъчително да участват в европейските санкции, защото България е зависима от руския газ и ще има полза от „Южен поток”, а Черна гора ще се лиши от много руски туристи. Румъния най-категорично се дистанцира от Русия, включително и поради това, че има достатъчно собствени резерви от природен газ. Букурещ обвинява Москва, че се опитва да дестабилизира Черноморския регион и че оказва натиск върху Молдова. Но от санкциите на Путин ще пострада и румънският износ на храни за Русия.

 
 
Коментарите са изключени за Бумерангът на санкциите