„Булгартрансгаз“: Работата по газовите връзки с Румъния и Турция напредва

| от |

Работата по междусистемните газови връзки на България с Румъния и Турция напредва, съобщи изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков. Той поясни, че строителят на интеконектора с Румъния е обещал до края на следващия месец да реши проблема с разкъсаната сондажна тръба под река Дунав, заради която приключването на обекта се бави вече близо година.

Кирил Темелков отказа да направи прогноза кога ще бъде завършена газовата връзка. Той обаче увери, че това ще се случи бързо, след като бъде решен проблемът с тръбата:

В момента, в който се реши техническият проблем със заседналата тръба под река Дунав, след това са необходими до две седмици, за да можем да приключим окончателно обекта.

В началото на следващата година започват детайлни проучвания по трасето на интерконектора с Турция, обясни Темелков:Има работна група, която е сформирана от Министерството и има достатъчно голям напредък в работата с турските колеги.

Заради усиленото нагнетяване на природен газ в хранилището в Чирен в последно време, в началото на следващата година от „Булгартрансгаз“ ще предложат добавка „задължение към обществото“. Кирил Темелков смята, че това не би трябвало да доведе до оскъпяване: Ако се оптимизират достатъчно добре разходите от страна на търговците, това нещо няма да доведе до повишаване на цената. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за „Булгартрансгаз“: Работата по газовите връзки с Румъния и Турция напредва