България очаква да подпише споразумение с Катар за доставки на втечнен природен газ

| от |

България очаква да подпише споразумение с Катар за доставки на втечнен природен газ, като същевременно търси катарски инвестиции за голям проект за терминал за втечнен природен газ в Гърция, който би допринесъл за диверсификацията на източници на „синьо гориво“ за множество балкански страни, предава БТА.

qatar-gas-extraction-700

„Днес обсъдихме тези теми с Катар и сме доволни от резултатите на разговорите с ръководството на страната“, каза вчера българският премиер на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в интервю за в. „Гълф таймс“.

Министърът припомни, че единственият доставчик на газ за България сега е Русия, която транспортира суровината по тръбопроводи. Ако Катар инвестира в терминала, страната ни ще има по-широк пазар, тъй като множество балкански страни като Сърбия, Македония, Косово и Албания ще използват катарски газ, каза Стойнев. Министърът обясни избора на Гърция за изграждане на терминала, посочвайки, че е невъзможно подобно съоръжение да бъде изградено на Черно море, тъй като ще повлияе на движението на кораби през Босфора. Ако Катар инвестира в съоръжението, ще може да влезе на газовия пазар на югоизточния европейски регион, отбеляза той.

 
 
Коментарите са изключени за България очаква да подпише споразумение с Катар за доставки на втечнен природен газ