БСП внесе предложение за отмяна на плоския данък

| от |

„БСП – лява България“ внесе в деловодството на Народното събрание промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица с идеята за въвеждане на прогресивно подоходно облагане и елемент на семейното подоходно подлагане.

Законопроектите бяха представени от лидера на партията Михаил Миков на брифинг в кулоарите на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Доходът до 340 лева на физическо лице на месец да не бъде облаган с данъци, получаваните пари от 340 до 1000 лева да имат 10 на сто за горницата над 300 лева; при доход на месец от 1000 до 2000 лева – 66 лева плюс 12 на сто за горницата над 1000 лева; при доход от 2000 лева до 5000 лева – 186 лева плюс 15 на сто за горницата над 2000 лева, а за доход над 5000 лева данък в размер на 636 лева плюс 20 на сто за горницата над 5000 лева.

„Това е една плавна скала, с която смятаме да въведем повече справедливост при облагане на доходите на физическите лица“, обясни Михаил Миков. Една от най-големите причини за чувството за неравенство сред българските граждани, по думите му, е именно неравенствата в при подоходното облагане.

В БСП искат и увеличаване на необлагаемия минимум за първо дете с 15%, а за второ дете с още 10%, което според Миков е „знак към семействата с деца с оглед на тежката демографска ситуация в страната“. По думите му, провеждането на такава политика е необходима за българското общество.

Михаил Миков разказа и подробности от разговорите му с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеуф Дол. Двамата с Дол са разгледали проблемите и кризите у нас, както и възможностите за подкрепа от страна на ЕНП. „Обсъдихме ситуацията в България след последните парламентарни избори, която сама по себе си е предпоставка за нестабилност“, каза Миков. По отношение на това, че партията му е от различно европейско семейство с ЕНП Миков коментира, че било тук, или в Европа хората се срещат дори, когато са от различни семейства. „Аз не останах с впечатлението, че той се меси във вътрешнопартийния живот на България“, заключи Миков. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за БСП внесе предложение за отмяна на плоския данък