БСП ще гласува против състава на МС в пленарна зала

| от |

Като цяло се одобрява позицията БСП да бъде в опозиция в 43-ото Народно събрание. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на БГНЕС.

Миков каза, че са направили анализ на политическата обстановка, проведените областни съвети на БСП и са набелязали организационни мерки по оздравяване на отделни партийни организации. Обсъдили са първоначален вариант на материал за оценка на прехода. В петък – 7 ноември от 14.30 часа ще имат Национален съвет на БСП, по време на което ще бъдат обсъдени промени в състава на ИБ.

Промените, които ще предложа на Националния съвет ще бъдат свързани с подобряване ефикасността на работата и по никакъв случай не става дума за раздели. Това не са семейни отношения. И Димитър Дъбов, и Кирил Добрев са важни за партията, каза Миков.

Становище за оценка на управлението на служебния кабинет също е било обсъдено на днешното заседание на ИБ на БСП. „За дейността на служебния кабинет се обсъжда да се предложи закон за определяне функциите на служебния кабинет, защото анализът показва, че действията на служебния кабинет, не говоря само за кадровите, надхвърлят конституционните правомощия на едно служебно правителство. Неслучайно в Конституцията се прави разлика между МС и служебно правителство“, подчерта Миков.

На въпрос как ще гласува ПГ на „БСП лява България“ при обявяване състава на Министерски съвет в пленарна зала, Миков отвърна, че Изпълнителното бюро на партията препоръчва на парламентарната група да гласува против избирането на МС, който се формира. Има още време до тогава, но това е позицията на изпълнителното бюро, уточни Миков.

От своя страна Илияна Йотова определи разговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок като скрити договорки за общо управление. Имаме усещането, че зад гърба на опозиционните партии и зад гърба на българските граждани в момента се провеждат тайни договорки, каза още тя.

Атанас Мерджанов допълни, че начинът, по който се водят преговорите вече един месец между ГЕРБ и реформаторите прилича на политическо фиаско. Става дума за груб пазарлък между секторни имена.

Предмет на обсъждане на заседанието на БСП днес е било решението на Софийския районен съд по повод оскверняването на паметника пред „Позитано“, а то беше, че съдът оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска за изрисуваните скулптури пред централата на БСП в София и надписа „БКП – позор“. Това дава твърде лош пример, твърде стимулиращо въздействие към такива случаи, които създават разделение в обществото, независимо дали става дума за политически знаци, религиозни знаци и т.н. Всяко такова поведение, когато се толерира, е лош сигнал към българското общество, заяви Миков. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за БСП ще гласува против състава на МС в пленарна зала