БСК и БАСКОМ разработиха професионални стандарти за ИТ индустрията

| от |

През м. декември 2014 г. успешно приключи етап на проекта “Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”, изпълняван от Българската стопанска камара. Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) бе партньор и референтно звено на Българската стопанска камара за сектор ИТ – една от двадесетте ключови индустрии, включени в проекта, чиято цел бе повишаване на адаптивността, ефективността и балансиране на търсенето и предлагането на пазара на труда чрез изграждане на система за оценяване на компетенциите на работната сила на браншово и регионално ниво.

В хода на изпълнение на проекта, БАСКОМ и членуващите в нея компании съдействаха за изработването на компетентностни модели за 17 ключови за IT сектора длъжности на два етапа – 12 през 2013 г. и още 5 (управленски) – през 2014 г.

Те могат да бъдат използвани от работодателите за дефиниране от тяхна страна на изискванията към служителите, заемащи съответните длъжности в дадената компания, както и от самите служители за 360-градусова обратна връзка по отношение на знания, умения, компетентности и препоръки за тяхното професионално развитие.

Пълните компетентностни модели могат да бъдат намерени на платформата на проекта: http://mycompetence.bg/, която вече е отворена и достъпна за регистрация на потребители.

Сред възможностите, които предоставя системата MyCompetence, са използването на услуги, като:

– Информация за стандарти и изисквания на водещите работодатели за заемане на ключови позиции в основни сектори на българската икономика.
– Тестове за самооценка за съответствие към изискванията за избрана от потебителя длъжност и препоръки за развитие.
– Платформа за електронни обучения.
– Инструменти (тестове) за оценка на компетенции.
– Ресурсен каталог, включващ широк набор от справочна информация за развитие на човешките ресурси.

Повече за БАСКОМ

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) е създадена през 2001 година. Асоциацията е колективен представител на повече от 60 софтуерни фирми – пълноправни членове, и над 120 асоциирани членове, сред които висши учебни заведения, фондации, фондове за рисков капитал, стартиращи иновативни компании и др.
Софтуерната индустрия е сред малкото български индустрии с конкурентоспособност в световен мащаб, осигуряваща изключителни възможности за професионална реализация и развитие на хората, работещи в нея. Основните цели на БАСКОМ са да популяризира българската софтуерна индустрия, да работи за подобряване на образователната система и въвеждане на електронно управление, и да позиционира страната като високотехнологична дестинация, където софтуерните компании разработват собствени продукти и услуги с висока добавена стойност.

 
 
Коментарите са изключени за БСК и БАСКОМ разработиха професионални стандарти за ИТ индустрията