Брюксел връчи наградите „Европейски гражданин на годината“

| от |

Гражданската награда на Европейския парламент за 2013 г. бе връчена на 43 лаурети от 21 европейски държави на специална церемония в Брюксел. Нейни носители са и двама българи – поетът и преводач, академик Валери Петров и д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“.

Strbrg

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц връчи почетни дипломи на лауреатите и се обърна към тях с думите:

„Гражданската награда“ на Европейският парламент е изключително важна за гражданите на ЕС. Вие представлявате най-доброто, от което имаме нужда повече от всякога. Трансграничното сътрудничество е най-доброто решение за нашите проблеми.
Напоследък в Европа се наблюдава нарастващ брой на избиратели, подкрепящи партии, които искат да унищожат европейския проект. Вие сте истинските герои в борбата за интеграция в ЕС“.

От 2008 г. насам „Гражданската награда“ на Европейския парламент се присъжда за изключителен принос за по-доброто взаимно разбиране и интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество между страните членки.

Събитието се състоя в зала „Йехуди Менухин“, където бе открита специална изложба, представяща личностите и организациите, удостоени с високото европейско отличие за 2013
година.
Церемонията приключи с реч на най-възрастният лаурет на „Гражданската награда“за 2013 – словенския писател Борис Пахор, който наскоро празнува своята 100-годишнина.

 
 
Коментарите са изключени за Брюксел връчи наградите „Европейски гражданин на годината“