Брюксел ще съди България заради ветропарковете край Калиакра

| от |

Европейската комисия съобщи днес, че предявява пред Съда на ЕС иск срещу България за неизпълнение на задължения за защита на застрашени местообитания и видове от голямо значение. Делото се отнася до района на Калиакра, който е миграционен път и място за почивка на силно застрашени биологични видове.

Втози район е издадено разрешение за изграждане на голям брой вятърни турбини за производство на ток и други съоръжения, без да е извършена съответната оценка на тяхното въздействие върху околната среда. Въпреки че България се ангажира да увеличи защитата на редките биологични видове и местообитания в региона, изглежда се случва точно обратното, се посочва в съобщението. Поради това по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник, ЕК предявява иска срещу България.

Комисията отбелязва, че съгласно директивите на ЕС за птиците и местообитанията, всеки проект, който би могъл да има значително отрицателно въздействие върху райони от защитените зони по „Натура 2000“, следва предварително да бъде подложен на оценка преди неговото одобрение. Директивата за оценка на въздействието върху околната среда цели да осигури извършването на съответната оценка на всеки проект, който би могъл да има значително въздействие върху околната среда, преди да бъде одобрен.

България е разрешила голям брой икономически дейности в района без подходяща оценка на въздействието върху околната среда, обобщава ЕК. Хиляди вятърни турбини и около 500 други проекта са получили разрешение без необходимата оценка за въздействието им върху уникалните местообитания и видове край Калиакра, както и върху хилядите птици и прилепи, които прелитат над района всяка година по пътя между Европа и Африка. До 100 процента от световната популация на най-застрашения вид гъски – червеногушата гъска – прекарва зимните месеци в няколко района край Калиакра. Не е отчетен общият ефект от разрешените проекти, въпреки че това се изисква по директивите за птиците, за местообитанията и за оценката на въздействието върху околната
среда.

Комисията отбелязва, че през юни 2012 г. е било изпратено мотивирано становище по този въпрос. Макар че България е предприела значителни законодателни и административни стъпки през последната година за ограничаване на щетите и за предотвратяването на изграждането на допълнителни съоръжения, които биха могли да засегнат района, редки и уникални приоритетни местообитания и видове са били засегнати от голям брой проекти за вятърни турбини и други съоръжения.

България не е изпълнила едно от най-важните изисквания по директивата на ЕС за местообитанията, с което държавите от Общността се задължават да предприемат подходящи мерки за предотвратяване на влошаването на състоянието на местообитанията и обезпокояването на видовете, за които са определени териториите по „Натура 2000“, както и за възстановяване на всички възникнали щети, пише в мотивите на решението.

 
 
Коментарите са изключени за Брюксел ще съди България заради ветропарковете край Калиакра