Брюксел да си гледа работата, изригна Ердоган

| от |

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган порица остро Европейския съюз заради това, че от Брюксел разкритикуваха масовите арести, насочени към опозиционни медии, изригвайки с репликата „Брюксел да си гледа работата“, съобщава „Франс прес“.

„Европейският съюз не може да се намесва в предприетите стъпки от турските власти, които са в рамките на върховенството на закона срещу елементи, които застрашават националната ни сигурност”, заявил Ердоган в реч в Измит, предавана по телевизията и допълнил, че „те трябва да си гледат работата“.

Това са негови първи коментари след полицейските акции, които бяха проведени вчера в Истанбул и 13 провинции на страната срещу т. нар. паралелни структури на опозиционното на правителството движение „Хизмет“ на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен. Обиски и арести бяха извършени във вестник и телевизия, свързани с Гюлен. Също така бяха задържани полицейски служители, за които се смята, че са свързани с Гюлен.

Шефът на европейската дипломация Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан осъдиха полицейските акции, като заявиха че те си противоречат с европейските ценности и са несъвместими със свободата на медиите, което е основен принцип на демокрацията.

Необичайно острото изявление на двамата високопоставени европейски чиновници дойде след като те бяха на посещение в Анкара наскоро, където обсъдиха разширяването на сътрудничеството с Турция, както и дългогодишния опит на страната да се присъедини към ЕС.

Но Ердоган предупреди представителите на ЕС срещу натиска върху прокурори, съдии и полиция.

„Чудя се дали тези, които държат тази страна на прага на ЕС в продължение на 50 години, знаят какво означава тази стъпка”, посочил той, имайки предвид арестите и допълнил, че елементите, които застрашават националната сигурност на Турция, ще получат подобаващ отговор, дори и те да са журналисти.

„Когато предприемаме такава стъпка, нас не ни интересува какво би могъл да каже ЕС, или дали ЕС ще ни приеме. Не ни пука… Моля запазете разбиранията и мъдростта си за себе си“, войнствено коментирал Ердоган. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Брюксел да си гледа работата, изригна Ердоган