Броят на тинейджърите с ХИВ е скочил с 1/3

| от |

HIV

Броят на тинейджърите, заразени с ХИВ-вируса, е скочил до 1/3 пред последното десетилетие, съобщават от Световната здравна организация.

„Повече от 2 милиона тинейджъри на възраст между 10 и 19 години живеят с ХИВ“, което прави 33% ръст от 2001г. насам, информира СЗО.

„Много младежи не получават грижите и подкрепата, от които имат нужда, за да бъдат в добро здравословно състояние и да се предотврати предаването на вируса. Милиони други тинейджъри са в риск от инфекция“ предупреждават от здравната организация.

В региона с най-много заразени в света, Субсахарска Африка, болшинството заразени младежи са момичета, които са правили необезопасен секс, понякога дори по принуда. Много от родените с вируса или заразени при раждането в Субсахарска Африка са в юношеска възраст.

В Азия младите наркомани са най-честите носители на ХИВ.

Според Световната здравна организация, провалът на подходящите програми, насочени към младежите, води до увеличение от 50% в регистрираните смъртни случаи на заразени с ХИВ във възрастовата група в периода 2005-2012г.

През 2005г. 70 000 младежи са починали от СПИН. Седем години по-късно броят е 104 000.

Това е в рязък контраст с 30-процентното намаление на цялото население, подчертава Световната здравна организация. 2005г. бележи пик в смътните случаи от ХИВ в световен мащаб, достигайки 2,3 млн. Миналата година тази цифра е 1,6 млн.

Информацията се публикува по случай издаването на първите насоки за грижи, специално за младежи, в навечерието на 1 декември- Световния ден за борба със СПИН.

Сред необходимите мерки, според СЗО, е отпадане на родителското позволение за СПИН-тест.

В Субсахарска Африка само 10% от момчетата и 15% от момичетата между 15 и 24 години знаят своя ХИВ-статус.

В други региони, въпреки оскъдните данни, почти не съшествува достъп до тестове за СПИН и консултиране на уязвими младежи.

 
 
Коментарите са изключени за Броят на тинейджърите с ХИВ е скочил с 1/3