Британците са за бойни действия на страната им срещу ислямистите в Ирак

| от |

Повече от половината от британците биха подкрепили военни действия на страната им срещу ислямистите в Ирак, според проучване, проведено от Opinium Research, съвместно с вестник Daily Telegraph.

Според резултатите от проучването, 60 на сто от британците са за бойни действия, насочени срещу заплахата за сигурността, произтичаща от джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД). При това 27 процента от тях са за операция на специалните сили, 25% – за това Великобритания да участва в операцията на американските военновъздушни сили в Северен Ирак, а 8% подкрепят военна сухопътна операция в Ирак и, ако е необходимо – в Сирия. Само 20% от анкетираните не одобряват възможни военни действия на Великобритания в Ирак.

В същото време, както отбелязва изданието, по-голямата част от хората в страната – 85%, подкрепят въвеждането на по-строги закони срещу разрастването на терористичната заплаха във Великобритания. По-специално, 82% от анкетираните са за забрана на повторно влизане в страната за онези, които са водили бойни действия в редовете на ИД.

Проучването, което включва 2002 пълнолетни жители на Великобритания, е проведено в различни райони на страната през периода 3 – 5 септември.

Терористичната групировка „Ислямска държава“, която е свързана с „Ал Кайда“, отбеляза най-висока активност по време на бойните действия на територията на Сирия срещу правителствените сили и където тя си спечели „славата“ на една от най-жестоките. Преди няколко месеца рязко активизира дейността си в Ирак. Възползвайки се от недоволството на иракските сунити от политиката на Багдад, ИД предприе масирано настъпление в северните и северозападните провинции на Ирак и завзема огромни територии, където обяви създаването на т.нар. „ислямски халифат.“ /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Британците са за бойни действия на страната им срещу ислямистите в Ирак