Британците подкрепят въздушните удари по позициите на „Ислямската държава“, германците не

| от |

Анкета, проведена в Германия, Франция и Великобритания от „ICM Research“ по поръчка на МИА „Россия сегодня“ („Русия днес“) показа, че точно половината от анкетираните европейци одобряват участието на техните страни във въздушните удари срещу „Ислямската държава“ в Сирия и Ирак.

Участието във военните въздушни удари по позициите на „Ислямската държава“ поддържат повече от половината британци и почти половината от гражданите на Франция. Две трети от жителите на Германия, която също е част от Алианса, но няма пряка връзка с бомбардировките, са против участието на техните ВВС в специалните операции.

Най-агресивно са настроени жителите на Великобритания, където бомбардировките срещу предполагаемите позиции на „Ислямската държава“ подкрепят 65% от респондентите. Напълно противоположно е отношението на хората в Германия: 61% от анкетираните са против въздушните удари, и само 35% са готови да ги подкрепят. Във Франция, от своя страна, 49% от населението подкрепя въздушните удари, докато 33% са против.

Най-много хора са се затруднили да отговорят на този въпрос във Франция – 19%.

Британците също подкрепят преминаването на военните действия срещу „Ислямската държава“ в наземен стадий: 53% са гласували „за“, а 12% са се затруднили да отговорят.

Германците, както и по-рано, остават на мирни позиции: три четвърти от анкетираните са против наземна операция. Мнението на жителите на Франция, участвали в проучването, се разделя почти по равно: 41% от запитаните подкрепят участието на своите войници в наземната мисия, а 38% са против.

Освен това, 60% от европейците се страхуват, че заради участието на техните страни във военните операции срещу „Ислямската държава“ в Сирия и Ирак, заплахата от радикалните ислямисти по отношение на ЕС ще нарасне.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Британците подкрепят въздушните удари по позициите на „Ислямската държава“, германците не