Великобритания ще прекрати износа на оръжия за Израел, ако бойните действия в ивицата Газа продължат

| от |

Британското правителство ще прекрати износа на оръжия за Израел, ако бойните действия в ивицата Газа продължат заради притеснения, че продуктите британско производство могат да бъдат използвани от израелските въоръжени сили, пише в. „Гардиън“.

Министерство на бизнеса, иновациите и професионалното обучение съобщи, че доклад за британския износ за Израел е установил наличието на 12 лиценза за „компоненти, които може би са част от оборудването, използвано от израелските сили за отбрана в ивицата Газа“.

weapoons

Спирането на износа става след яростна вътрешнокоалиционна борба за ограничаването на оръжейните продажби за Израел. Премиерът Дейвид Камерън и външният министър Филип Хамънд досега устояваха на исканията на Винсънт Кейбъл, министър на бизнеса, иновациите и професионалното обучение, и заместник-премиера Ник Клег за незабавно спиране на износа.

Надеждите за край на конфликта в ивицата Газа се увеличиха вчера, тъй като представители на Хамас и други групи изразиха предпазлив оптимизъм, че може да бъде постигнато споразумение с Израел, преди изтичането тази вечер на 72-часовото примирие.

След ден на противоречиви информации за опитите на египетските посредници да стеснят пропастта между двете страни, говорител на Хамас каза, че е този път преговорите са истински и „да се надяваме, че ще имаме споразумение“, а говорител на Фатах определи шансовете като 50 на 50, отбеляза „Гардиън“.

БТА

 
 
Коментарите са изключени за Великобритания ще прекрати износа на оръжия за Израел, ако бойните действия в ивицата Газа продължат