Британското икономическо чудо

| от |

Докато икономиката на Европа крета, Великобритания бележи един подем след друг. Как една страна с огромен външнотърговски дефицит и дупка в бюджета успява да расте така бурно? Каква е британската рецепта?

Великобритания е голямо изключение в Европа: страната се радва на неочакван възход след дълбоката и продължителна криза. През тази година прирастът на британската икономика вероятно ще отбележи рекордните не само за Европа 3,2%. Сред седемте водещи индустриални страни няма друга държава, която да просперира с темповете на Великобритания, където инвестиционната активност се увеличава с двуцифрени темпове, пише Маркус Тойрер от „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) в статия със заглавие : „Великобритания, ти си си добре”

Реформи, евтини пари и гъвкав трудов пазар

Според автора, има четири основни причини за британското икономическо чудо от последните години. Първо: реформите, направени в Обединеното кралство още преди кризата. Второ: политиката на евтините пари, следвана от британската Централна банка. Трето: политиката на строги, но разумни икономии. Четвърто: наличието на нещо като ефект на наваксването – британската икономика пострада много по-сериозно от други държави по време на последната криза и понеже тръгва от много ниско ниво компенсира изоставането с много ускорени темпове.

Друг фактор, който позволява на британците гъвкаво да реагират в условия на криза или възход е това, че техният трудов пазар е най-слабо регулираният сред индустриално развитите държави. Бизнесът там може без особени проблеми да намали заплатите в години на икономически спад. За засегнатите това безспорно е болезнено, но пък и предпазва от масови съкращения на персонал, коментира Йейн Бег от London School of Economics (LSE).

С назначаването на Джордж Озбърн като финансов министър на Великобритания през 2010 година, той предложи най-мащабния план за съкращения от десетилетия насам. Но когато кризата се оказа по-продължителна от очакваното, той изостави много от заложените цели за оздравяване на публичните финанси. Обещанието за балансиран бюджет бе изтикано на заден план. Тази гъвкавост на правителството също бе важна за растежа, смятат икономисти от щатската банка Морган Стенли.

Мнозина икономисти хвалят и усилията на британската Централна банка, която с изключително експанзивната си парична политика помогна на страната да излезе от кризата. Евтините пари доведоха до повишаване на цените на акциите и на недвижимите имоти, благодарение на което британците се почувстваха по-заможни – започнаха да потребяват повече и по този начин помогнаха за съживяване на реалната икономикаа. От друга страна обаче се видяха и някои неблагоприятни странични ефекти от терапията – британската Централна банка междувременно се опасява от нов „балон в цените на недвижимите имоти, отбелязва Маркус Тойрер.

Насрещни ветрове

И все пак има и поводи за тревога: въпреки икономическия подем, бюджетният дефицит на Великобритания от над 5% продължава да бъде сред най-големите в Европа. Агенция „Блумбърг“ пък акцентира върху отчетеното „охлаждане” на темповете на икономическо развитие от юли до септември спрямо предходното тримесечие на тази година.

Забавянето се случва в момент, когато британските банкери се тревожат все повече от заплахите, свързани със слабостта на еврозоната, която е и най-големият търговски партньор на Обединеното кралство. Това ги накара да оставят паричната си политика без промяна, защото при сегашните обстоятелства всяко друго решение не би било оправдано, отбелязва агенция „Блумбърг“. За „Уолстрийт джърнъл“ забавянето на британската икономика е пореден сигнал за губещата се инерция в развитието на световната икономика.

„Великобритания не е имунизирана от слабостта в еврозоната и нестабилността на световните пазари, така че сме изправени пред критичен момент за нашата икономика”, заяви по този повод британският финансов министър Озбърн.Нарсещните ветрове идват и в неподходящ момент за управляващите консерватори, които се надяват, че сегашното икономическо представяне на страната ще убеди мнозинството гласоподаватели да ги остави на власт и след изборите през май идната година. Лейбъристите обаче твърдят, че болшинството британци не усещат ползите от икономическото възстановяване, поради твърде бавния темп на нарастване на заплатите, информира Ройтерс.

Източник: Дойче веле

 
 
Коментарите са изключени за Британското икономическо чудо