Британската преса : Идват Коледа, Нова година, българи и румънци

| от |

Идването на Коледа и Нова години запълва постепенно първите страници на световната преса, единствено във Великобритания то е засенчено от очакваната вълна от българи и румънци.

Само 8000 имигранти от България се очаква да се насочат към Великобритания, когато бъдат премахнати ограниченията за тях на британския пазар на труда следващата година, според посланика на страната в Лондон, пише Daily Express.
Константин Димитров каза, че не вярва в общата представа, че чужденците крадат британските работни места и посочи, че емиграцията в действителност представлява проблем за българската икономика, тъй като най-образованите търсят живот в чужбина.
Британското правителство отказва да обяви колко българи и румънци се очакват в следващата вълна на имиграция във Великобритания. В същото време лобистката група „Мигрейшън уоч” смята, че през следващите пет години между 30 000 и 70 000 граждани от България и Румъния ще идват ежегодно на Острова.

Британското министерство на вътрешните работи не е отхвърлило нито една молба от българин, който иска да работи във Великобритания. От 2007 година на Острова действат ограничения, които имат за цел да попречат на българите и румънците да заемат работните места на британците, след като те влязоха в ЕС, пише Daily Star.
Персоналът на граничната агенция има указания да отказва работни визи, ако позициите могат да бъдат запълнени от британци вместо това.
Българският посланик Константин Димитров обаче твърди, че никога не е чувал молба за работа да бъде отхвърлена. Шокиращото разкритие означава, че въведените ограничения с цел защитата на гражданите не действат.
Работодателите във всяка друга сфера, освен медицината и образованието, трябва да докажат, че позициите не могат да бъдат запълнени от британци.
Тези правила изтичат в края на януари, когато хората от Румъния и България ще получат правото да работят в ЕС.
Димитров каза: „Повечето, които искаха да работят тук, особено след 2007 година, го постигнаха.” В ефира на Channel 5 News той добави: „Хората не могат да спрат гражданите на ЕС да търсят възможности за работа другаде.”

immigration1_2640561b

Румънците и българите, които ще се преместят във Великобритания, ще помогнат на икономиката, заяви Европейската комисия, като отправи предупреждение към Камерън заради плановете му да ограничи достъпа на европейските имигранти до социални облаги и помощи, пише The Telegraph.
Комисията каза в свой доклад, че средствата, които са внесли имигрантите от страни от ЕС в британската икономика като данъци са били далеч по-големи от тези, които са получили като помощи, така че имигрантите са икономически изгодни.
Въпреки че признава, че масовата имиграция може да предизвика социални и инфраструктурни проблеми, ЕК заключава, че крайният резултат от имиграцията е положителен.
Позицията на Брюксел е предизвикателство за премиера, който се готви да се опълчи на европейския закон, като ограничи помощите за имигранти от България, Румъния и други европейски страни. Ограниченията за гражданите на тези две държави ще продължат до края на годината, което означава, че от 1 януари те ще могат да работят свободно във Великобритания, посочва изданието.

Почти половината британци смятат, че българите и румънците не трябва да получават правото да работят и живеят във Великобритания, сочи ново проучване. То идва след като Даунинг стрийт потвърди, че разглежда възможностите за удължаване на времето, което се изисква за гражданите на ЕС да живеят в Обединеното кралство, преди да получават помощи. В същото време румънският външен министър призова Дейвид Камерън да отхвърли „расистките настроения”, които може да доминират в политическия дебат за имиграцията, пише Daily Mail.
В Уетсминстър се засилват опасенията за броя на румънците и българите, които може да дойдат на Острова, когато ограниченията за тяхното движение, въведени след присъединяването на двете източноевропейски нации към ЕС, изтекат през януари. Официалният говорител на Камерън обаче отхвърли съобщенията, че премиерът се готви да се опълчи на европейския закон и да наложи по-строги ограничения. „Правителството действа в рамките на закона”, каза той пред репортери. Въпреки това бе потвърдено, че правителството обмисля удължаване на срока, който се изисква преди могат да получават помощи от три на 12 месеца.

Illegal-Immigration-Image-1

Огромна армия от читатели на Daily Express призова британския премиер Дейвид Камерън да се опълчи на ЕС и да спре новата вълна на имиграция във Великобритания. Повече от 150 000 са подкрепили кръстоносния поход на вестника, който призовава премиера да запази контрола върху имигрантите от Румъния и България, пише Daily Express. Засилват се опасенията, че десетки хиляди хора от източноевропейските страни ще дойдат на Острова след вдигането на ограниченията, пише изданието.

Румънският външен министър Титус Корлъцян призова Дейвид Камерън да отхвърли „ксенофобските, популистски и понякога расистки настроения, насърчавани от други британски политици”, пише Daily Express.
Той каза пред Channel 5 News, че не вярва, че ще има „наводнение” от румънци във Великобритания, тъй като онези, които са искали да напуснат Румъния, вече са го направили.
Министърът посочи, че Обединеното кралство не е първият избор за румънците, „заради факта, че Великобритания не е единствената страна в ЕС, така че от 1 януари ще има много други страни-членки, които ще отменят ограниченията си”.

Британският министър на образованието Майкъл Гов подкрепи идеята на правителството да удължи периода, в който българските и румънцки имигранти трябва да живеят във Великобритания, преди да добият правото да получават социални помощи и облаги, така че да не могат да се възползват от „щедрата социална система” на Кралството, пише Daily Express.
Министърът се съгласи с политиката, която се прокарва от британския премиер, като я определи като „практична” и каза, че Дейвид Камерън е „улучил точния тон за имиграцията”.
С приближаването на крайния срок за решаването на бъдещето на румънските и българските имигранти през януари, правителството е склонно да направи първата стъпка без подкрепата на ЕС.
„Премиерът улучи точния тон за имиграцията, а именно, да се приветстват постиженията на хората, които идват тук”, каза Гов.

 
 
Коментарите са изключени за Британската преса : Идват Коледа, Нова година, българи и румънци