БРИКС по пътя на разширяването

| от |

51brics_2013_kollaj

Аржентина може да стане шестият член на БРИКС. Докато участниците в този набиращ сила блок анализират плюсовете и минусите на разширяването, експертите предсказват много оптимистично бъдеще на групата.

Концепцията на блока на развиващите се страни, беше формулирана в началото на 2000-та година. Практическото взаимодействие между Бразилия, Русия, Индия и Китай започна през септември 2006 г., когато по инициатива на президента Владимир Путин в рамките на Общото събрание на ООН се проведе първата среща на външните министри в този формат. През 2010 г. Южна Африка се присъедини към групата.

Тези дни стана известно за възможното разширяване на БРИКС. В групата може да влезе Аржентина. Индия, Бразилия и ЮАР са „за“. Китай зае предпазлива позиция. Според Пекин, преди разширяването на блока трябва да се обсъди въпросът между страните от БРИКС. Впрочем, независимо от това, дали заявката ще бъде одобрена или отхвърлена, Китай подкрепи засилването на диалога и сътрудничеството на групата с развиващите се страни.

Подобна гледка точка има и Русия. „Ние имаме конструктивен подход към всякакви молби по този повод, без значение откъде идват, “ – заяви за „РИА Новости“ заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. Той отбеляза, че самият формат на БРИКС е в стадий на развитие. „Затова, всякакви въпроси по отношение на по-нататъшното разширяване на БРИКС изискват задълбочено, внимателно обмисляне“, – каза дипломатът.

В същото време, експертите признават, че от политическа гледна точка, и без това значителният потенциал на БРИКС само ще нарасне едва след присъединяването на Аржентина. Мнение на главният редактор на списание „Латинска Америка“ Владимир Травкин:

– Мисля, че разширяването на БРИКС е стъпка в правилната посока. Влизането на Аржентина в БРИКС ще допринесе за укрепването на отношенията между Русия и Аржентина. Аржентина е една от най-важните страни в Латинска Америка, с огромен икономически потенциал. Освен това, тя има сериозна тежест на международната сцена.

Периодът на обтегнати отношения между Русия и Запада може да окаже положително влияние върху развитието на сътрудничеството в рамките БРИКС. Въобще, много от развиващите се страни сега, безусловно, се замислят за това, което се случва, правят своите изводи, вземат стратегически решения, за да защитят своите активи. В този смисъл, сегашната криза може да ускори разширяването на БРИКС и създаването на зона за свободна търговия.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за БРИКС по пътя на разширяването