Боян Бенев : Десет човека, от които се възхищавам днес

| от |

„Той е на 28 години. Израснал е в Англия и никога не се е явявал на интервю за работа. Не е имал началник. Има сериозен трудов опит и наградата „Най-успешен млад предприемач на Великобритания“ за 2007 година на списанието за бизнес и икономика Start Your Business Magazine. Автор е на три книги.“ Така от БНТ представиха Боян Бенев, когато стана водещ на „Неделя х 3“. Ние обаче решихме да потърсим кои са хората, на които се възхищава Боян. Ето какво се получи. (снимка: New Generation Arts)

1937904_10100362160536210_193623653_n

Отне ми много време да оформя този списък с тези десет души. Две неща отбелязвам – първото е причината, по която ми беше трудно, а второто е това, което обединява всички тези хора.

Имам огромен късмет да работя и общувам с много от тези хората. Съответно е трудно да отделиш приятели и познати и да говориш за тях отстрани. Избрал съм шестима приятели, за които да разкажа, въпреки че има още много, за които бих искал да го направя.

Това, което обединява всички е времето. Вдъхновяват ме не заради еднократно постижение, а защото са посветили живота си на нещо, което считат за важно. За това са нужни постоянство, самочувствие и смелост – качества, които много уважавам.

maxresdefault

Манол Пейков
Издател, Жанет45

Манол е една от основните причини да съм в България сега. Запознахме се случайно и работихме заедно покрай издаването на книгите ми. Не познавам друг човек като Манол, който може толкова силно да зарази хората около него с енергията си.

Вече години на ред упорито налага Жанет45 като водещото издателство за съвременна Българска литература. Те станаха известни с това, че са готови да взимат големи рискове с издаването на не-много познати чужди автори и така все повече да разширяват изгледа ни към света.

koz12-big

Яна Бюрер Тавание
Съосновател, Timeheroes.org

Трудно е да мислиш, че можеш да промениш статуквото. Трудно е да направиш първата стъпка към тази промяна и е още по-трудно да следваш тази мечта от години. Всички проекти, в които Яна участва и е участвала целят точно това.

Още по-впечатляващото е, че има резултат! www.TimeHeroes.org например е страхотен проект за платформа за доброволчество с вече над 11’000 участници и 400+ реализирани ‘мисии’.

news_76_3

Христо Tенчев
Основател, X S Software

Ако искате да намерите Български ‘предприемач’ в истинският смисъл на думата, мисля че няма много по-добри примери от Христо. Изградил бизнес на базата на личната си страст към компютърни игри още докато е бил в училище.

Днес X S е една успешна, водеща компания в сферата с много добра репутация из общността. Ще ми е интересно да видя какво следва.

540771_10150768738400944_530360320_n

Tим Гюбел (снимка Михаил Георгиев)
Основател, Fusion Embassy

Заедно със следващия в списъка, Тим е един от най-добрите ми приятели в България. Запознахме се случайно скоро след като пристигнах тук и от тогава се впечатлих на енергията, която има да прави нови неща.

Тим доказва, че с професионален подход може да се постигне много в музикалната индустрия тук и мисля, че е добър пример как могат да се случват нещата тук – особено за всички, които са, да кажем, скептични към нашата музикална индустрия.

IMG_4924

Стив Кийл
Съосновател, Xentio

Възможно е да сте чували за Стив покрай видеото му за TEDxBG (http://www.ted.com/talks/steve_keil_a_manifesto_for_play_for_bulgaria_and_beyond.html) (с което не съм съгласен), но всъщност Стив е в България от десет години и успешно развива бизнес в ИКТ индустрията заедно с партньорите си.

Това което харесвам в него е, че е напълно свободен човек. Показва, че нищо не ‘трябва’ да е по даден начин и че винаги има друг поглед към нещата.

dimi-panica-1930-2011

Дими Паница

Общественик, Филантроп

Дими беше страхотен човек, който ми показа едно нещо над всичко – че не е наивно да мислиш, че можеш да промениш цяла държава. Показа, че заедно с визия трябва да има и последователна стратегия която навлиза дълбоко в детайли и разбира средата, която иска да промени. Дими остави не само поредица ключови успехи като Американският университет в Благоевград, но и един холистичен, цялостен подход за справяне на проблемите пред страната ни.

Добре Добрев
Дарител

Познат като ‘Дядо Добри’. Всеки ден минавам покрай Св. Седмочисленици и често виждам г-н Добрев пред църквата. Възхищавам се как може да се отдаде цял човешки живот на една кауза. Радвам се като виждам колко хора го спират на улицата и си говорят с него.

jose-mujica.si

Хосе Мухика
Президент, Уругвай

Твърде много политици и обществени лица се губят в егото и авторитета на позицията си, забравяйки, че това идва само и единствено от хората, за които работят. От страна на народа пък, често се забравя че това са само хора – по никакъв начин различни от другите освен това, че временно им е дадено доверието на населението. Президентът на Уругвай, Хосе Мухика ми напомня за тази мисъл, всеки път като се сетя за него.

Алфредо Мосер
Изобретател, бутилка лампа

За много от нас идеята за иновация и изобретение е нещо далечно и трудно. Алфредо Мосер изобрети и след това разпространи нещо, което чупи тази представа, а едновременно подобрява живота на милиони хора из целият свят.

Той изобрети една използвана пластмасова бутилка, пълна с вода и белина, поставена през ламариненият покрив на постройки без ток и осветление в най-бедните страни в света.

(http://www.bbc.co.uk/news/magazine-23536914)

Илиян Михов
Ректор, INSEAD

Проф. Михов е ректор на едно от водещите бизнес училища в света – INSEAD. Той е пример и символ за многото успели българи извън нашите граници. Не вярвам в това, че патриотизъм значи да си стоиш мирно в България. Мисля, че всеки може да е полезен за развитието на родината си независимо къде е, стига да има желание и възможност.

В последните няколко години се утвърдиха няколко хубави инициативи като Тук-Там например, които работят по изграждане на по-силна връзка между Българското общество в чужбина и България. Много бих искал тези проекти да се подкрепят и развиват – всички инициативи които целят да подобрят обединението в всеки аспект са критично-важни за нас.

 
 
Коментарите са изключени за Боян Бенев : Десет човека, от които се възхищавам днес