Бот на Райфайзенбанк отговаря на въпросите на потребители

| от chronicle.bg |

Стикери с кучето Голди и бот отговарят на въпросите на потребителите в публичния профил във Viber на Райфайзенбанк.

Всеки може да задава въпроси за различните продукти на банката през Viber, като на голяма част от тях може да получи отговор от бот. Това е едно от последните нововъведения на банката.

За 2016 година тя отчита печалба от 132.6 млн. лв. Към 31 декември 2016 година кредитният портфейл надхвърли 4 млрд. лв,м което е ръст от 5% спрямо предходната година. По-нисък е и делът на необслужваните кредити за годината спрямо 2015-а.
„2016 г. бе много успешно за Райфайзенбанк. Постигаме целите си – висока удовлетвореност на клиентите и да бъдем сред топ 3 на банките по размер на печалбата след данъци. В същото време нивото на необслужваните кредити и покритието им с провизии е на изключително здравословни нива“, коментира Оливер Рьогл, председател на УС на Райфайзенбанк.

През 2016 година банката отчита ръст и в корпоративното кредитиране с 6.4% спрямо 2015 година. Райфайзенбанк е финансирала най-вече търговия (34%), производство (32%) и земеделие (11%).

През изминалата година Райфайзенбанк отчита ръст от 34% при отпуснатите кредити за гражданите и домакинствата спрямо 2015-а. Има ръст от 57% при ипотечното кредитиране и 27% повече нови кредити.

Средният размер на потребителските кредити, които потребителите са теглили през 2016 година е 15 000 лв, като хората са използвали кредити основно за ремонтни дейности, а месечната вноска, която хората плащат, е 260 лв в срок от 6 години.

Анализаторите на Райфайзенбанк очакват темпът на растеж на българската икономика да се запази, като се очаква през тази година ръстът на БВП да достигне 3.3%. Най-вероятно този ръст ще е над нивата на Еврозоната (прогноза за 1.9%) и Югоизточна Европа (3.7%).

Очаква се през тази година безработицата да достигне до 6.4% и 6% през 2018 година, а инфлацията да се повишава и през 2018 година да достигне до 2%, като е вероятно да бъде под нивата от Югоизточна Европа.

 
 
Коментарите са изключени за Бот на Райфайзенбанк отговаря на въпросите на потребители