Борсата на червено след изборите

| от |

Българската фондова борса (БФБ) реагира със спад на резултатите от парламентарните избори. Три от индексите се оцветиха в червено при сравнително нисък оборот.

Основният показател „Софикс“ се понижи с 1,1% до 530,15 пункта. Широкият измерител BGBX40 загуби 1,02%, а BGTR30 – 0,48%. Дори индексът BGREIT, в който влизат стабилните фондове за имоти, отбеляза понижение с 0,46%, пише „Преса“.

От по-ликвидните акции понижения имаше при тези на „Биовет“ (-5,2%), „Синергон холдинг“ (-3,2%), „Химимпорт“ (-3,0%). „Резултатите от изборите не са голяма новина за участ­ниците на капиталовия пазар. Подобно раздробяване беше очаквано и неслучайно пазарът върви надолу от началото на лятото, когато се разбра, че предстои служебно правителство. Фондовата борса е претръпнала от политическите кризи, започнали от февруари 2013 г.“, коментира Петко Вълков, изпълнителен директор на „Конкорд асет мениджмънт“.

„Вчерашната сесия премина при нисък оборот, а цените на акциите се понижиха заради единични сделки. Инвеститорите са предпазливи, но в същото време избягват да продават. Общо взето, пазарът не вижда промяна в ситуацията отпреди няколко седмици“, каза Цветослав Цачев, анализатор в „Елана трейдинг“. През последните две тримесечият оборотът на БФБ, където се търгуват акциите на 379 дружества, рязко пада. От юли до края на септември т.г. търговията с книжа на регулиран пазар беше 115,3 млн. лв., което е с 19% по-малко спрямо същия период на 2013 г.

„Оборотите паднаха, защото инвеститорите оценяват, че има риск политическата криза да се превърне в икономическа. Има задържане на инвестиции, откакто започна кризата в Украйна. То може да се преодолее със стабилно правителство с ясни приоритети и цели“, прогнозира Петко Вълков.

Според Цветослав Цачев при съставяне на ново правителство няма да се появи веднага силен интерес към капиталовия пазар. „Купувачите ще се активизират, ако видят подобряване на европейската икономика. Политическата стабилност у нас е важна, но най-силният вътрешен фактор е справяне със ситуацията около КТБ“, допълни Цачев. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Борсата на червено след изборите