Борисов пося зърната на нестабилността в България

| от |

Бойко Борисов определено има пръст в създалата се нестабилност в България. „Борисов сам пося зърната не нестабилността. Това казва Даниел Кадик от либералната фондация „Фридрих Науман“.

България ще има своя най-пъстър парламент от началото на прехода, с участието на осем партии и коалиции. Това обаче ще усложни процеса по съставяне на бъдещия кабинет – стабилното мнозинство изглежда все по-невероятно, смята Даниел Кадик. ГЕРБ и БСП не желаят да си сътрудничат, а допирните точки на ГЕРБ с ДПС се броят на пръсти. Естествено подразбиращият се коалиционен партньор в лицето на Реформаторския блок вече изрази готовност за сътрудничество, но не и при коалиция под ръководството на Борисов. Така или иначе подобен съюз не би могъл да съществува без подкрепата на още една партия. Някои от водещите представители на ГЕРБ вече флиртуват с коалицията „Патриотичен фронт“, посочва Кадик, според когото откакто правителството на Борисов подаде оставка в началото на 2013 година, България е в тежка политическа криза.

В България не може да има стабилно управление при сегашните обстоятелства, заявява и публицистът Юрген Рот. Според него Бойко Борисов е склонен на широка коалиция със социалистите, въпреки големите пречки. „Всеки друг коалиционен партньор би довел до упадък на младата демократична култура на българите. В случай, че Борисов се коалира с някоя от малките и непрозрачни партии, това не само би разрушило демократичната култура в България, но и не би довело до решение на големите икономически проблеми на страната“, казва Юрген Рот пред Дойче Веле.

Дните и на следващия кабинет са преброени, защото стабилността изглежда невъзможна заради формата на сега избрания парламент, смята Даниел Кадик от фондация „Фридрих Науман“. Тази своя прогноза той прави на базата на становища на наблюдатели в България, които са единни в мнението си – нови избори се задават през 2015 година.

В подобна обстановка могат да помогнат само нови избори, казва Юрген Рот. „Но предвид тежките проблеми на България и заплашителното влияние на Русия върху икономическия и политически елит в страната, едва ли можем да очакваме новите парламентарни избори да доведат до някаква съществена промяна“, предполага публицистът. „Докато не бъде решен законодателно въпросът с купуването на гласове и в контекста на неясния генезис на малките нови партии, бъдещите избори ще бъдат безсмислени“.

Самият Рот не се ангажира да очертае разумните политически перспективи пред България в краткосрочен план – според него подобно нещо би било възможно само, ако Бойко Борисов бе спечелил абсолютно мнозинство. „Това, за съжаление, не се случи, защото докато беше на власт, той разочарова хората и най-вече младите българи. Демокрацията в България все още е неустойчива и ще е нужно време, докато укрепне“, смята Рот.

За Даниел Кадик Бойко Борисов определено има пръст в създалата се нестабилност в България. „Борисов сам пося зърната не нестабилността. Първо с натрупалата се вътрешна задлъжнялост поради невъзстановяването на ДДС по време на първия му мандат и второ заради оттеглянето му в момент на криза.“

Бойко Борисов може и да е формалният победител на изборите, но истински загубилите не са неговите политически опоненти, е мнението на Юрген Рот. „Победени на парламентарните избори са множеството негласували, които от чувство за безсилие пред мафиотизираната политическа сцена в България не ходят до урните. Точно това отвори пътя на някои съмнителни и малки партии до властта“, отбелязва публицистът.

Според него, негласувалите българи са загубили безвъзвратно вярата в демократичната правова държава, в която корупцията и мафията ще бъдат изкоренени. „Те се чувстват омерзени от факта, че олигарсите търгуваха с гласоподаватели в подкрепа на „България без цензура“ само за да успее една съмнителна партия да влезе в парламента. Подобен е и случаят с „Атака“, смята Рот.

Не без основание последните доклади на ЕК за напредъка на България – най-бедната членка на ЕС, са катастрофални. Не без основание все повече хора припознават крайнодесните партии или напускат страната, обобщава ситуацията Даниел Кадик. Юрген Рот също акцентира върху емиграцията на младите българи в чужбина с думите, че щом дейни и образовани граждани заминават да търсят убежище на Запад, очевидно не виждат бъдещето си в България.

Над страната отново са надвиснали трудни времена, убеден е Даниел Кадик. „Свръхзависимостта от руските енергийни източници и наближаващата зима, високата безработица, застрашената от колапс здравна система и възможните нови два банкови фалита в страната – всичко това хвърля своята сянка.“ /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Борисов пося зърната на нестабилността в България