Борисов поиска да се премахнат съмненията в системата за разпределение на съдебните дела

| от |

Висшият съдебен съвет да вземе бързи и прозрачни мерки за премахване на съмненията в системата за разпределение на съдебните дела. За това настояват в заявление премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Христо Иванов. Съвместната им позицията беше разпространена от пресслужбата на кабинета. Тя идва след разговор на двамата във връзка с твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на “Домейн Менада” и “Белведере дистрибуция”.

“За международната репутация на страната ще бъде важно и прокуратурата да изясни всички съмнения за злоупотреби както по конкретния случай, така и по останалите казуси, по които в последните дни се повдигнаха въпроси за начина на тяхното разпределение и администриране”, пише още в заявлението. “Само нулевата толерантност към всички съмнения за злоупотреби ще даде шанс на България да избегне все по-голямото уронване на престижа и нарастването на недоверието на гражданите в правосъдието.”

“.. Казусът показва дългогодишен отказ на всички власти да решат спешни проблеми на съдебната система и има сериозно въздействие върху инвестиционния климат в страната… Съвсем не на последно място той се отразява на обществените очаквания и реакцията на силно гражданско недоволство и недоверие към някои институции на съдебната власт”, се посочва още в писмото. “Всичко това влияе и върху диалога ни с ЕК и държавите членки на ЕС в рамките на Механизма за наблюдение в областта на правосъдието и вътрешния ред.”

В заявлението се уточнява, че изпълнителната власт не може да се меси в работата на съдебната, но публично след като публично са отразени системни проблеми изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия.

 
 
Коментарите са изключени за Борисов поиска да се премахнат съмненията в системата за разпределение на съдебните дела