Борисов кани Китай да се включи в 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“

| от chronicle.bg |

Премиерът Бойко Борисов покани Китай да се включи като финансов инвеститор в изграждането на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ по проекта на „Уестингхаус“. Това обяви той при срещата си с китайския премиер Ли Къциян.

България предлага на Китай да влезе с 49% във финансирането на изграждането на реактора за 7 блок.

Идеята за привличането на Пекин в проекта е дошла от представителите на „Уестингхаус“, които са се срещнали с Борисов в София преди седмица.

Премиерът на Китай Ли Къциян обяви, че страната има желание да участва в програмите за инфраструктурно строителство за високоскоростна жп-линия и магистрала „Черно море“, предложени от България. Той добави, че двете страни ще обсъдят и сътрудничеството си в ядрената енергетика, земеделските продукти и туризма, съобщава „Синхуа“.

„Ако успеем да постигнем няколко неща с „Уестигхаус“, мога отново да се върна на масата за преговори. Едното от тях е: да намерим финансов инвеститор, който да участва в строителството и след това държавата да има опция да си изкупува дялове, след като започне да произвежда ток. „Уестигхаус“ и в момента работи в Китай – тя прави части, имат си съвместна дейност. И те ни препоръчаха да се срещнем с тях и да предложим примерно 49% те да финансират от 7-и реактор“, каза Бойко Борисов пред българските журналисти в Пекин.

Той коментира, че сътрудничеството с Китай може да се удължи и по отношение на бъдещото изграждане на 8 блок на площадката на „Козлодуй“.

Второто условие на българското правителство пред американската компания е да се направят предварителни договори след финансово-икономически анализ за необходимостта от електрическа енергия в България след 2025 – 2030 г. – както за вътрешно потребление, така и за износ.

„Използвайки капацитета и с хубавия смисъл на тази дума – връзките на големите фирми – да подпишем с наши съседи предварително за определено количество енергия, което след като бъдат построени тези мощности, да им изнасяме“, каза той.

 
 
Коментарите са изключени за Борисов кани Китай да се включи в 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“