Борисов бесен заради паниката на летището

| от chronicle.bg |

Бесен съм от безотговорните действия на всички, които предизвикаха паниката на летище София около измислената бомба. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред „24 часа”.

Министър-председателят нарече „банда некадърници”служителите от летище София и полицията, които няколко часа държаха на нокти държавата, пускаха съобщения за открита бомба в оставения на терминал 1 микробус.

Роботи взривяваха откритата раница, телевизионни камери снимаха действията около стария летищен терминал на България.

„Да отменяш полети, да говориш глупости по медии, да вдигаш на крак държавата, е не просто грешка, а безотговорност и виновните трябва да понесат отговорност за това“, обясни премиерът, цитиран от Нова телевизия.

По повод съобщенията от летището, че полицейското куче надушило взрив, Борисов излезе със своя, полушеговита версия: „Някое улично куче е вдигнало крак край микробуса и полицейското куче „хванало следата“.

Експертът от „Връзки с общестеността“ на летище София Даниела Велева ще бъде освободена, научи Нова телевизия. Решението е взето заради информацията, която тя даде пред медиите за открито взривно устройство на Терминал 1 и която по-късно беше опровергана.

След петчасова проверка на бус, паркиран пред Терминал, от полицията съобщиха, че взривно устройство не е намерено. Установен е шофьорът на микробуса, както и посоката му на придвижване. До ситуацията се стигна след като при рутинна проверка полицейски кучета реагирали на взривно устройство в буса с белгийска регистрация, паркиран до летището. Сигналът за съмнителен багаж е подаден към 12.50 часа.

„Бусът е докаран в 5:00 часа сутринта. Човекът, който го е оставил на паркинга, е излетял“, съобщи Антонио Ангелов, шеф на Гранична полиция.

Районът беше отцепен от служителите на реда, бусът бе изведен на безопасно място в платения паркинг до терминала. Спецекипи с помощта на робот провериха багажа в микробуса.

В крайна сметка истинско взривно вещество нямаше, но часове наред всички служби в държавата трябваше да опровергават първоначалната информация на пресаташето на летището Даниела Велева.

Считано от 01:30 часа на 02.12.2015 г., летище София оперира нормално и всички полети ще се изпълняват по разписание от Терминал 1 и Терминал 2, съобщават от аерогарата. Малко преди 2 часа сутринта са кацнали редовните полети от Мадрид и Лондон.

Шофьорът на белия бус, който беше претърсен за взрив, е белгийски гражданин. Той е излетял в 5,00 ч сутринта за Шарлероа и има билет за връщане на 3 декември.

Името му не е арабско, а типично френско, пише „Стандарт“. По всичко личи, че не е имал и идея да се крие, нито пък, че ще предизвика подобна суматоха. Най-вероятната причина за реакцията на кучето, подушило взривно вещество, е батерията на лаптоп.

При повреда на батерия от нея се отделят вещества, които наподобяват амонити – взривни вещества, смеси от амониев нитрат, нитротолуен и нитроглицерин. Вероятно кучето е надушило тях. Както е известно, единият багаж беше взривен, вероятно в него се е намирал лаптопът.

Теорията с преносим компютър не е случайна. Тази година е имало подобна евакуация на летището в Пловдив. Отново куче е надушило взривно вещество в багажното на самолет. Под дъжда били евакуирани всички пътници, а машината претърсена до основи. Оказало се, че става въпрос точно за повредена батерия на лаптоп, допълва Дарик.

„Не е изключено багажът на летище София да е бил в досег с взривно вещество“. Това заяви за „Здравей, България“ по Нова телевизия главният комисар на МВР Георги Костов.

Той посочи, че с микробуса в страната са влезли двама души, които в настоящия момент вече не са на територията на България. Тяхната самоличност вече е установена. Те не са граждани на ЕС, а на бивша съветска република.

Впоследствие единият е излетял към страна-членка, а другият – към страна от бившия Съветски съюз. ​По думите на Костов избраният от тях маршрут „не е обичайна практика“

„Самият автобус и самите лица имат рисков профил,което не означава, че са лоши хора.
Рисковият профил е начертан още след събитията от 13 ноември“,
уточни той.

Той посочи, че две кучета и два различни уреда са установили наличие на експлозиви. Като възможна причина за тяхната заблуда той посочи наличието на денкове с козметика в буса:„Дали в някои от множеството козметични продукти има вещества, които са сходни и могат да заблудят служебното животно и уреда, предстои да се установи в експертизата. Не е изключено багажът на летище София да е бил в досег с взривно вещество„.

„Категорично взривно вещество в микробуса към момента няма“, категоричен бе той.

 
 
Коментарите са изключени за Борисов бесен заради паниката на летището