Болен от множествена склероза, отглеждал марихуана, за да намали симптомите на болестта, бе осъден на втора инстанция

| от |

Окръжният съд в Ловеч призна за виновен Марин Калчев, че на 26 април 2013 г. в собствения си дом е отглеждал два броя растения коноп, с тегло 59,101 грама, на стойност 354, 62 лева. Съдът освободи от наказателна отговорност Калчев и му наложи административно наказание – глоба от 1000 лева и да заплати направените по делото разноски. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване, предаде БТА.

Medical-marijuana-sign

С това решение тричленният съдийски състав на Окръжния съд отмени изцяло оправдателната присъда на Районния съд в Ловеч от 27 март т. г. Част от мотивите на обвинението бяха, че няма доказателства обвиняемият да е изчерпал всички други начини за лекуване, а също липсват и такива, които доказват влиянието на марихуаната за подобряване или влошаване на здравето му и симптомите на болестта.

В защита на своя клиент адвокат Калин Ангелов заяви пред съда, че множествената склероза е нелечимо заболяване, може де бъде подобрено или влошено състоянието и пристъпите на болестта. По думите на Ангелов марихуаната влияе добре на симптомите на болестта и позволява на Калчев да живее нормален живот, колкото е възможно това.

„Аз съм гледал две растения и това, което ще получа от тях, е многократно по-ниско от стойността на т. нар. „нарколаборатория“, заяви в съдебната зала Марин Калчев. По думите му той е направил това с ясната идея, че иска да знае какво употребява. Пред журналисти той бе категоричен, че ще
продължи да отглежда и употребява марихуана.

Неговият адвокат каза, че ще подадат жалба в Страсбург, като имат шестмесечен срок да го направят.

 
 
Коментарите са изключени за Болен от множествена склероза, отглеждал марихуана, за да намали симптомите на болестта, бе осъден на втора инстанция