Бойците от „Ислямска държава“ се сдобиха с ново оръжие – иракската пшеница

| от |

Маги Фик и Маха Ел Дахан от Ройтерс

След като превзеха пет петролни находища и най-големия иракски язовир, сунитските бунтовници,стремящи се да създадат ислямска империя в Близкия изток, вече контролират още едно мощно икономическо оръжие – запасите от пшеница.

Бойци от групировката „Ислямска държава“ (ИД) превзеха обширни райони в пет от най-плодородните провинции на Ирак, където според агенцията на ООН по прехраната се отглежда около 40 процента от пшеницата в страната.

Сега те си вземат складираното в правителствените силози зърно, мелят го и разпределят брашното на местния пазар, каза пред Ройтерс иракски представител. „Ислямска държава“ дори се опитала да продаде контрабандно жито обратно на правителството, за да финансира военната кампания, белязана от крайно насилие и бруталност.

Служители в международни организации правят тревожни сравнения с трудния живот при управлението на диктатора Саддам Хюсеин, когато западните санкции доведоха до сериозен дефицит през 90-те. „Сега е най-неблагоприятното време за хранителна несигурност от времето на санкциите и нещата се влошават“, каза Фадел Ез Зуби, представителят на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) за Ирак.

Въпреки че Ирак не е изправен пред надвиснал недостиг на храна, изгледите в дългосрочна перспектива са твърде несигурни. Хасан Нусайиф ат Тамими, ръководител на независимия национален синдикат на фермерските кооперации каза, че бойците сплашват всички производители, които се опитат да им се съпротивляват.

„Те унищожават посевите и продукцията, а това създава напрежение с фермерите. Те поставят фермерите под голям натиск така, че да могат да им вземат зърното“, каза той и добави, че според съобщения от фермери бойците също така разрушават кладенци.

Много фермери са се присъединили към стотиците хиляди иракчани, избягали от настъплението на арабските и чуждестранни бойци. На тези, които са останали, все още не е платено за последната реколта, което значи, че те нямат никакви пари да купят семена, гориво и торове, за да засеят следващата.

Статистиката след светкавичното настъпление на джихадистите в Северен Ирак е мрачна за правителството в Багдад, както и за населението, което се нуждае от надеждни хранителни доставки.
Иракското министерство на земеделието казва, че 1,1 милиона тона пшеница, които е купило от фермерите през настоящия жътвен сезон, са складирани в силози в петте провинции. Това представлява близо 20 процента от годишното потребление на Ирак, което по оценки на министерството на земеделието на САЩ възлиза на около 6,5 млн. тона, близо половината от които се внася.

Посред хаоса в Северен Ирак продължава да е неясно колко точно жито е попаднало в ръцете на бунтовниците, тъй като правителството все още контролира части от провинциите.

Източник в министерството на земеделието обаче потвърди размерите на проблема. Около 30 процента от цялата селскостопанска продукция на Ирак, включително реколтата от пшеница, са в риск, каза източникът, пожелал анонимност. „Ислямска държава“ вече има големи бизнес начинания.
Групировката продава суров петрол и бензин в Ирак и Сирия, където се бие срещу силите на президента Башар ал Асад, за да създаде трансграничен халифат.

Досега тя до голяма степен използваше енергийните и хранителните ресурси под свой контрол повече като източник на приходи отколкото като средство за обсада, като ги продава, вместо да ги задържа.
Висш иракски правителствен служител каза пред Ройтерс, че през последните седмици бойците са конфискували пшеница от държавните силози в провинции Ниневия и Анбар, които граничат със Сирия.

Това количество включва 40 000 – 50 000 т, взети в град Тал Афар и друг град в провинция Ниневия, Синджар, където десетки хиляди местни жители от религиозното малцинство язиди избягаха от яростните атаки на бойците в близка планинска верига. Хасан Ибрахим, генерален директор на Зърнения борд на Ирак, каза, че ИД е опитала да продава обратно на правителството пшеница, открадната от Ниневия, чрез посредници в други провинции. „Миналия четвъртък спрях да купувам жито от фермеритеза този сезон“, заяви Ибрахим. Ръководеният от него орган, който е към министерството на търговията, отговаря за доставката на пшеница от международни и местни производители.
Цените на хляба в Багдад са стабилни благодарение на вноса и реколтите в райони, които все още са под правителствен контрол.

В иракската столица и девет други южни провинции министерствотона търговията е изкупило през този сезон близо 1,4 млн. т от фермери. Не е ясно дали нуждите на правителството от внос няма да се
увеличат драматично, като се има предвид, че то вероятно няма да опита да снабдява районите, които вече не контролира.

Жътвата на пшеницата в Ирак започна през май. Тъкмо през този месец ислямистите и техните съюзници започнаха офанзивата си, превземайки градовете Мосул и Тикрит за броени дни, когато рухна съпротивата на хилядите обучени от САЩ правителствени войници.

Жътвата започва на юг и продължава на север, което значи, че фермерите са започнали да доставят пшеницата в държавните силози в земеделските райони около Мосул в началото на юни – по-малко от две седмици, преди бойците да щурмуват града.

Зуби заяви, че правителството обикновено плаща на производителите с два месеца просрочие. Това означава, че 400 000 фермери живеят под управлението на бойците, без никаква надежда да им се заплати пшеницата, която са доставили преди офанзивата. „Нито един фермер не е получил парите си“, каза той, което значи, че те няма да могат да започнат да сеят през следващия сеитбен сезон, който в някои райони започва още идния месец. „Това е единственият им доход“.

ФАО спешно действа, за да достави на фермерите 3000 т житни семена за сеитба, каза той, макар че тези усилия срещат сериозни проблеми поради ситуацията със сигурността. Доставките на семена са жизненоважни, за да се гарантира, че други агенции на ООН като Световната програма по прехраната, които вече и без това подпомагат стотици хиляди хора, няма да бъдат натоварени да изхранват още повече иракчани.

Джон Шниткър е бивш икономист от министерството на земеделието на САЩ, който в продължение на три години е съветвал министерството на търговията в Ирак, преди американското агроведомство да изтегли персонала си от Багдад през 2012 година. Той каза, че редица фактори ще поставят на „сурово изпитание“ способността на фермерите в Северен Ирак да отгледат житната си реколта, за да бъде прибрана догодина.

Те включват заплахи за водата за напояване поради контрола на мосулския язовир от бойците, неспособността на правителството да достави торове и гориво на фермерите в
районите под управлението на ИД, както и факта, че много производители са избягали от домовете си.
Той очаква „по-малко засети площи и по-ниски добиви“ за жътвена кампания 2014/15. „Много е вероятно тя да бъде нарушена заради конфликта“.

Междувременно, „системата за обществено разпределяне“ – правителствените доставки на субсидирано брашно и други стоки като олио, захар и ориз – се разпадна в районите под контрола на бойците.
Макар системата да е корумпирана и разточителна, бедните иракчани зависят от нея. Шниткър заяви, че разпадането й ще донесе „огромно трудности“ за селското население в Северен Ирак и в крайна сметка ще принуди още хора да станат бежанци. БТА/ Владимир Сахатчиев

 
 
Коментарите са изключени за Бойците от „Ислямска държава“ се сдобиха с ново оръжие – иракската пшеница