Бойко Борисов: Ще преговаряме за съставяне на коалиционно правителство със споделена отговорност и ясно разписани приоритети

| от |

Цветанов няма да е вътрешен министър, Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ за председател на НС

Видно е, че ГЕРБ е спечелила повече на тези избори от сбора на 2-рата и 3-тата политическа сила, взети заедно. За мен това е най-важното. С този резултат олекват всякакви твърдения, че някой го е било страх или е бил мачкан. Над 1 милион затвърждават позицията си, че при ГЕРБ е било най-добре, коментира изборните резултати лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата официална пресконференция след предсрочния вот.

Според него ако избирателната активност е била по-голяма, нямало да влязат толкова малки партии в Народното събрание.

Не е нормално най-голямата дясна партия да има два пъти повече депутати от лявата. Това води до дисбаланс. Широка коалиция на това, което в Европа разбират между левица и десница се прави, когато има голямо мнозинство в парламента. Ако ние имахме над 100 депутати, те имаха, примерно 80, тогава вече хипотезата за едно стабилно управление можеще да съществува. Сега математическия сбор между първия и втория е 123, което не е стабилно мнозинство, коментира Борисов.

За отношенията с ДПС той заяви:

Няма нито една организация в ГЕРБ, която би подкрепила коалиция с ДПС. Това изчерпва всякакъв коментар оттук нататък по тази тема. Какво ще прави ДПС – ще подкрепя ли, ще бъде ли против, е право на тази партия да прецени. ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави правителство.

Според Борисов Изборният кодекс се нуждае от корекция: Аномалиите в него възпаляват обществото и остава вкуса у всички ни, че има нещо несправедливо./…/ Надявам се в следващия парламент да се направи всичко възможно и да се убеди обществото, че ще има по-честна избирателна система, да не допуска такива аномалии.

Той смята още, че системата „Хеърни – Майер“, по която сега се разпределят депутатските мандати, е несправедлива.

Лидерът на ГЕРБ засегна и темата с етническия вот: Ако ДПС не си направи изводи, че с подобни действия вдига националистическия вот и създава проблем с етническата толерантност, това ще бъде за тяхна сметка, защото никой няма да иска да управлява с тях. /…/ Надявам се, че ДПС може да оцени докъде може да навива пружината с етническата толерантност и търпимост и дали това няма да възбуди реакции в българското общество, които да станат неконролируеми.

Към купуването на гласове трябва да се предприемат радикални мерки, категоричен е Борисов. Той сподели, че е привърженик на машинното гласуване.

Няколко дни заседава Изпълнителната комисия, защото сме поставени в сложна ситуация. Така конструиран парламентът, генерира нестабилност. Математически, извън мандата на ГЕРБ не може да се състави правителство. Дори и да се съберат, там са диаметрално противоположни партии. Математически излиза, че ако ГЕРБ не положи усилия в тази изключително тежка ситуация би било безотговорно. Затова го мислихме много. Единственото по-лошо от това да съставим някакво правителство, то да е безпринципно или отстъпление от основните принципи на различните политически партии. За да се направи правителство трябва да има компромиси и от нас и от тях, коментира възможностите за съставяне на правителство лидерът на ГЕРБ.

Той обясни, че на преговорният екип на ГЕРБ Румяна Бъчварова, Цецка Цачева и Менда Стоянова е даден изключителен мандат: С решение на Изпълнителната комисия сме им дали изключителен мандат. Те имат право да преговарят, да правят на място компромиси, знаейки докъде и как, имат право и да си тръгнат от преговорите, ако някой прецени, че ще си прави нова агитация на фона на агитацията след изборите. Това, което те ще вземат като решение там, след това ние ще го утвърдим. Не сме пратили някой само да чуе и след това да дойде да ни каже./…/ Преговарящите имат право, ако са такива условията и се каже, абсурд, не можем да приемем нито едното, нито другото, включително и след консултациите, да заявят, че няма да се провеждат втори кръг преговори с тази партия.

Борисов е категоричен, че ако се съставя правителство, то трябва да е коалиционно и да има споделена отговорност. По думите му подкрепа без участие в правителството не е подкрепа, тъй като само след седмица подкрепящите правителството могат да си измислят причина и да оттеглят подкрепата си.

Той обясни, че всякак се старае да избегне задкулисни, като дори не е говорил по телефона с един от лидерите в „Реформаторския блок“ Радан Кънев, който му е звънял, за да го поздрави за изборите: Те искат да ми направят най-голямата услуга – да стана водач на задкулисието. Това ми предлага Радан. С него си седим в парламента и да тичат министрите и премиерите при нас да им кажем какво да направят. Не искам да участвам в това. Президентът може да им даде третият мандат, от сега казвам. Ще бъда в парламента, ще подкпрепям всичките им решения.

Борисов обяви още, че Цветан Цветанов няма да е вътрешен министър.

На въпрос дали ще се отиде към нови избори Борисов заяви, че ако не може да се състави правителство, ще се отиде и към този вариант, но първо ще се опитат да съставят правителство. Той не отговори категорично на въпроса дали кметът на БургасДимитър Николов може да бъде премиер.

Попитан колко време ще продължат консултациите на ГЕРБ с останалите партии Борисов посочи,че в рамките на 10 дни ГЕРБ ще се срещне с всички парти, които пожелаят и ако с някои имат възможност за допирни точки, ще проведат последващи разговори, на които ще присъства и той. На тези последващи срещи ще бъде обсъдено как ще изглежда бъдещия кабинет, парламентарните комисии и кой ще е председател на парламента. Борисов посочи, че кандидатът на ГЕРБ за шеф на парламента ще е Цецка Цачева.

Лидерът на ГЕРБ посочи и някои от приоритетите пред следващото управление: Първото задължително е, въпреки, че в закона е казано, ДКЕВР да е изброно поне с 2/3 от гласовете в Народното събрание, за да може сметките, цените, това, което ДКЕВР казва, да не подлежи на коментар и да няма политическа намеса. С Марица -1 и 3 трябва да се проведат преговори и да се намали цената на тока, задължителното изкупуване на ток, което беше подписано от Костов и Овчаров. Ако зимата е толкова тежко, тук бихме търсили компромис също с останалите, да се намерят по-големи възможности за социални плащания.

Лидерът на ГЕРБ коментира, че трябва да се направят законодателни промени, така че да няма политическа намесасъставът на ДКЕВР да се избира с 2/3 от народните представители

Председателят на предизбориния щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов представи в началото на официалната пресконференция анализ на постигнатите резултати от предсрочния парламентарен вот. Той отчете, че от 27 областни града ГЕРБ печели изборите в 25 от тях. Партията е изравнила позициите си с БСП сред гласоподавателите над 60 години.

ГЕРБ вече има утвърден резултат в последните 3 избори, където гласовете за нас са над 1 милион. Няма друга партия, която да е постигала това. Убедителна победа имаме и във вота зад граница, посочи Цветанов.

Той определи преразпределението на мандатите в Кюстендил и Ямбол като несправедливи. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Бойко Борисов: Ще преговаряме за съставяне на коалиционно правителство със споделена отговорност и ясно разписани приоритети