БНБ с нови версия за КТБ – иска 6 млрд лв

| от |

Българската народна банка няма да отвори КТБ, ако не се появят инвеститори, които да са готови да осигурят 6 млрд. лв.

Това съобщава в утрешния си брой вестник „Преса“ като цитира „свои източници в БНБ“.

През последните два месеца БНБ и лично Иван Искров по отношение на КТБ преминаха през диаметрално противоположни действия и послания – от КТБ е в добро състояние до отнемане на лиценза. В началото Искров твърдеше, че от КТБ са изнасяни над 200 млн. с чували.

Днес Софийският апелативен съд освободи и последните обвиняеми по делото за присвояване на 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ), които бяха в ареста. Главната счетоводителка на банката Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева вече са на свобода срещу гаранции от по 3000 лв. Така всички обвинени за източването на 206 млн. лв. от банката, вече са окончателно на свобода.

Към настоящия момент затворената банка има задължения към депозантите и другите кредитори за над 6,3 милиарда лева.

Парите може и да не се използват, но първоначално трябва да са налични, за да са сигурни всички вложители, че ако си искат парите, ще ги получат. В противен случай опасенията на БНБ са, че депозантите ще се чудят за кого ще стигнат средствата, ще се предизвика паника и пак ще се извият опашки. Така щяла да възникне нова криза и ще се наложи КТБ отново да бъде поставена под специален надзор. Накрая ще се окаже, че фалитът е неизбежен, коментирали източниците пред изданието.

Инвеститорският интерес към наливане на пари в КТБ засега остава в сферата на добрите пожелания. Експерти разказаха, че Виенският фонд, който според премиера Георги Близнашки има интерес към оздравяване на банката, до момента не е искал среща с БНБ. Освен това ден преди да изтече крайният срок за внасяне на конкретни предложения за спасение, основните акционери в КТБ – „Бромак“ (50,66% дял) и Оманският фонд (30%), не са представили нищо черно на бяло.

Пред „Преса“ бившият подуправител на БНБ Емилия Миланова коментира, че оздравяването на КТБ трябва да стане много скоро. До 15-20 септември Виенският фонд трябва да проведе срещи с ръководството на БНБ. Според нея инвеститорите можело да налеят 2 млрд. лв. в закъсалия трезор. Освен това Фондът за гарантиране на влоговете може да помогне с още 500-700 млн. лв., които да бъдат предоставени под формата на заем, уточни Миланова. Така банката щяла да има свеж ресурс, за да отвори врати. Парите няма да стигнат, ако всички депозанти решат да теглят. Според Миланова голяма част от тях ще се откажат да развалят договорите си, ако имат сигурност, че трезорът ще се съживи и ще работи нормално. / БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за БНБ с нови версия за КТБ – иска 6 млрд лв