БНБ: Не е постъпвала оферта с ясни параметри за ТБ „Виктория“

| от |

В Българската народна банка не е постъпвала оферта с ясни финансови ангажименти за придобиване на Търговска банка „Виктория“.

„Независимо от публичните анонси за деклариран интерес и изпратените писма за намерения, до днес в Българската народна банка не е постъпвала оферта, съдържаща ясни финансови ангажименти и отговаряща на Закона за кредитните институции и на „Основните принципи на лицензионната политика на БНБ“, приети от Управителния съвет на 19.07.2007 г. и публикувани на официалната страница www.bnb.bg, раздел „Правна рамка“, се казва в съобщението на Българската народна банка.

„Съгласно тези изисквания кандидати за банков лиценз трябва да бъдат финансови институции с висок международен престиж, дългогодишен опит и значителен капиталов ресурс. Това е в пряка връзка и с нормативно заложените критерии в Закона за кредитните институции (чл. 28а, ал. 3), изискващи заявителят да има висока репутация, опитен мениджмънт, финансова стабилност и прозрачна дейност“, се казва в съобщението на Централната банка.

Тя подчертава, че са изключително строги изискванията към системите за управление и контрол на рисковете, вътрешните контролни механизми и надеждните системи за предотвратяване изпирането на пари или финансирането на тероризъм.

„При интерес от страна на представители от чуждестранна финансова система от изключително значение е критерият за висока репутация на кандидата, постигната на международните финансови пазари, както и надеждност и стабилност на финансовото му състояние“, заявяват още от БНБ.

Междувременно квесторите на ТБ „Виктория“ продължават своята работа в рамките на законовите изисквания и направените им предписания от УС на БНБ, публикувани на интернет страницата на централната банка на 16.09.2014 г. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за БНБ: Не е постъпвала оферта с ясни параметри за ТБ „Виктория“