БНБ е задължила банка да отстрани открити нарушения

| от |
БНБ е задължила една банка да острани нарушения, открити по време на надзорна инспекция. На други три са направени предписания за подобрение на управлението на рисковете и цялостната дейност. Това става ясно от годишния отчет на Централната банка за 2014-а г., в който подробно са описани действията на БНБ по казуса с Корпоративна търговска банка и дъщерната й търговска банка „Виктория“. БНБ е внесла 48,5 млн. лв. в държавния бюджет.
От Централната банка подчертават, че от юни системата е била под сериозен натиск заради ликвидните проблеми от лятото. През третото тримесечие е проведен тест за устойчивост на капитала на всички банки. Направени са и стрес тестове, обхващащи кредитния и пазарния риск.
Според отчета през миналата година по отношение на една банка е приложена надзорна мярка със заповед, съдържаща разпореждания за предприемане на действия за отстраняване на нарушения, констатирани при надзорна инспекция, а по отношение на три други са отправени предписания и препоръки за подобряване управлението на рисковете и цялостната дейност. Обект на надзорно въздействие най-често са били управлението на кредитния риск и риска от концентрации, пазарния и операционния риск, способността да се генерира печалба, състоянието на капитала, качеството на управлението и усъвършенстване на вътрешния контрол в институциите. / БНР
 
 
Коментарите са изключени за БНБ е задължила банка да отстрани открити нарушения