БНБ: Банковата система е с добри показатели

| от |

bnb

,

БНБ неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания. От вчера, насочена към една от най-големите от тях – Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната.

Българската народна банка заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората.

Обръщаме се към парламента, правителството и президента на страната за подкрепа на нашите действия в защита на финансовата и банковата стабилност за доброто на България и нейните граждани.

Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации.

Малко по-късно вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира, че Има установени целенасочени и злонамерени опити за дестабилизация на банковата система. Това заяви в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, като предупреди, че хората, които са ангажирани с това, ще понесат тежка отговорност:
Определено имаме установени опити, злонамерени, целенасочени, да се дестабилизира банковата система. От вчера се провежда разследване в тази посока. Това е изключително тежко престъпление. Хората, които в момента са ангажирани с такава дейност, ще понесат тежка отговорност. Нека в момента да не назоваваме имена. Води се разследване. Имало е атака и през интернет, и през мобилните телефони, като са разпращани такива есемеси, които да обезпокоят хората, както масово, така и на случаен принцип. Целта е била да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка.

<Финансовата система е стабилна на страната. Държавата разполага с необходимите инструменти и ресурси, за да реагира на такава злонамерена атака, увери Цветлин Йовчев: Финансовата система на страната е стабилна. Няма абсолютно никакви притеснения и никакви причини, за да имат опасения хората. Включително, ако щете, че в момента и оценката отвънка е много добра. Видяхте на какъв процент г-н Чобанов се справи - 3 процента - да успее да договори дълга. Държавата разполага и с ресурси и с инструменти, за да реагира на всяка една такава злонамерена атака. Имаме абсолютна решителност в тая насока, че ще проведем разследванията докрай. Тези, които се занимават с такава дейност, ще получат заслуженото. Говорене в тая насока кой има интерес и кой го прави, би могло само да доведе допълнително напрежение. Мисля, че в момента трябва всички да са изключително внимателни в говоренето си, защото това е една система, с която не бива да се играе.