Блокирани турски сноубордисти бяха спасени над Банско

| от chronicle.bg |

Четирима турски сноубордисти са били спасени тази нощ в местността „ Ечмище“ над Банско. В края на деня вчера те са излезли от границите на ски зоната, за да правят екстремни спускания.

Въпреки табелите и предупрежденията за опасност от лавини, младежите са карали в опасна зона и са се за клещили в един от улеите. Те са подали сигнал на 112. Спасителната акция е започнала късно снощи, а турските туристи са открити към един часа след полунощ, съобщи БНР. Няма опасност за живота на младежите, които са били добре екипирани.

Тъй като не са имали планинска застраховка, нарушителите са заплатили разходите по спасяването им. От Планинската спасителна служба настояват посолствата на Гърция и Турция у нас да предупреждават своите граждани за правилата в ски зоните, тъй като турските и гръцките туристи са системни нарушители и предприемат рискови спускания, които застрашават живота им.

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев забрани движението на моторни шейни, както и преминаването на четириколки, АТВ-та и джипове по пистите и пешеходните алеи. Целта на забраната е да се предотвратят инциденти със скиори и туристи.

В разгара на зимния сезон търсачи на силни усещания минават по ски пистите и повреждат трасетата, а и без това на Паничище снежната покривка не е достатъчна – около 30 сантиметра. Затова на оживени места са поставени знаци и табели, забраняващи преминаването на моторни шейни и четириколки. Изключение правят тези, които се използват за обработка на пистите, за осигуряване на реда и безопасността на скиорите или в извънредна ситуация – при планинско спасяване и при намеса на медицински екипи.

При нарушение на физическите лица ще се налага глоба от 100 до 200 лева, а на юридически лица и еднолични търговци – имуществени санкции в размер от 200 до 800 лева.

 
 
Коментарите са изключени за Блокирани турски сноубордисти бяха спасени над Банско