Близо две трети от българите не биха теглили кредит според изследване на БАН

| от |

Над 58 процента от българите при никакви условия не биха взели кредит, сочи изследване, представено в БТА от представители на Института за икономически изследвания при БАН.

Изследването е направено сред 1000 пълнолетни граждани през периода 1 август -10 септември тази година, каза проф. Митко Димитров, директор на института.

Между две трети и три четвърти от участниците в анкетата смятат лихвите и таксите на банките за високи, а условията за отпускане на заеми за непрозрачни. Същевременно около 84 процента от участниците в изследването заявяват, че не могат вече да спестяват.

Делът на „лошите кредити“ на домакинствата се увеличава от 5-6 на сто през 2009 година, до 19-20 процента тази година. Около 30 процента от проблемните кредити са София, областните градове
генерират 42 на сто от нередовно обслужваните задължения. В Института отчитат тенденция на увеличаване на спестяванията, отлагане на разходи за потребления, изплащане на стари дългове и
отказ от нови кредити.

Кредитните институции обаче завишават изискванията към кандидатите за заеми информираха участниците в пресконференцията. На фона на постоянно нарастващите спестявания на населението, кредитирането е все по-малък фактор за икономическия растеж, смятат в института.

 
 
Коментарите са изключени за Близо две трети от българите не биха теглили кредит според изследване на БАН