Близо 60 процента от българите и румънците във Великобритания са се обявили за самонаети

| от |

Почти 60 процента от румънските и българските имигранти, които са живеели във Великобритания миналата година, са се обявили за самонаети, което им позволява да получат пълен достъп до социалната система на страната, се посочва в нов доклад, цитиран днес от лондонския в. „Дейли телеграф“.

1

Центърът за наблюдение на миграцията към Оксфордския университет уточни, че според неговия анализ 59,1 процента от работниците от двете страни са заявили, че са със свободни професии спрямо 14 процента от местното британско население. Цифрата е доста по-висока от 15-те процента самонаети от другите осем бивши комунистически страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 година.

Без значение каква е мотивацията, този статут осигурява достъп до социалната система, се посочва в доклада. Делът от близо 60 процента се равнява на 69 000 румънски и български работници, се отбелязва още в доклада, въпреки че изчисленията са направени преди да бъдат оповестени данните по-рано тази седмица, според които броят на имигрантите от двете страни се е повишил още.

Според коментатори цифрите сочат, че румънците и българите, които решили имигрират във Великобритания, са били в страната още преди да бъде премахнато ограничението за пълен достъп до британския пазар на труда на първи януари. Декларацията за самонаети позволява на гражданите на двете страни да заобиколят строгите правила, които ги ограничават главно до определени нискоквалифицирани работни места.

Дали ще го наречете или не социален туризъм, няма съмнение, че достъпът до социалното подпомагане, което се полага на самонаетите е много силен финансов мотив да се дойде във Великобритания, особено за хората със семейства, заяви сър Андрю Грийн от организацията Мигрейшън Уоч, който настоява за по-строги имиграционни закони.

По думите му съпрузите с две деца, които декларират само минимална заплата ще получават още 350 британски лири седмично върху заплатата си

 
 
Коментарите са изключени за Близо 60 процента от българите и румънците във Великобритания са се обявили за самонаети