Блатер и Платини са отстранени от футбола за 8 години

| от chronicle.bg |

Президентът на ФИФА Сеп Блатер и шефът на УЕФА Мишел Платини бяха отрстранени от футбола за период от осем години след разследване на Етичната комисия към Световната футболна асоциация.

Двамата бяха обявени за виновни в „нелоялно плащане“ от два милиона, което ФИФА прави към Платини през 2011 година.

Според показанията на двамата плащането е било под формата на бонус за работата на Платини като съветник на Блатер във ФИФА между 1998 и 2002 г. Този „бонус“ обаче не е включен в договора му, сключен с ФИФА тогава.

И двамата отричат вината си, но наказанието влиза в сила незабавно.

Според френските медии президентът на УЕФА е знаел за присъдата си още миналата седмица, когато на среща на Европейската централа в Будва е признал, че трябва да му търсят заместник и е заявил, че вече няма да се занимава с футбол.

Сеп Блатер, който е начело на ФИФА от 1998 година, вече обяви, че ще си подаде оставката през февруари, когато ще се състоят изборите за нов президент на Асоциацията.

60-годишният Платини бе спряган за един от най-сериозните кандидати да замени Блатер. Бившият капитан на Франция бе начело на УЕФА от 2007 година насам.

Освен забраната си да заемат каквито и да било постове, свързани с футбола, двамата ще трябва да платят и глоби. Блатер бе глобен с 50 000 швейцарски франка, а Платини – с 80 000.

Скандалите във ФИФА започнаха още през май, когато седем членове на Асоциацията бяха задържани в Цюрих по подозрение в корупция, а в началото на декември двама вицепрезиденти на ФИФА бяха арестувани.

Американските власти обвиниха общо 39 членове на ФИФА и бизнесмени в даването и получаването на общо над 200 милиона долара под формата на подкупи.

Швейцарската прокуратура разследва още избирането на Русия и Катар за домакини съответно на Мондиал 2018 и 2022.

 
 
Коментарите са изключени за Блатер и Платини са отстранени от футбола за 8 години