Бившият гръцки министър на финансите укрил над 3 млн. евро данъци

| от |

Бившият гръцки министър на финансите Янос Папандониу и неговата съпруга Ставрула Кураку са скрили от властите над 3 млн. евро данъци, предаде БТА, позовавайки се на гръцката преса.

Неплатените данъци са натрупани от 2000 г. до 2010 г.

Службата за борба с финансовите престъпления е открила скритите доходи благодарение на т.нар. списък „Лагард“. Те фигурирали в банкова сметка на съпругата на бившия министър в банка в Швейцария. Властите са установили още, че самият Папандониу е крил годишно от данъчните над 80 хил. евро.

papantwniou

По повод на недекларираните доходи от страна на бившия министър в. „Файненшъл таймс“ коментира, че гръцкото правителство не желае да се пребори с явлението, наречено „бягство от данъци“.

Бившият министър на финансите, вкарал Гърция в еврозоната през 2000 г., е изправен пред обвинения за неплащане на данъци, пише вестникът, като напомня че стотици политици и едри бизнесмени са сред превелите десетки милиони евро по сметки в банката HSBC в Швейцария, за да скрият данъци.

papantoniou

Списъкът „Лагард“ се превърна в символ на нежеланието на гръцкото правителство да се пребори с бягството от данъци на богатия елит в Гърция въпреки натиска на международните кредитори и критиките на лявата опозиция СИРИЗА, се казва в публикацията на британския вестник.

 
 
Коментарите са изключени за Бившият гръцки министър на финансите укрил над 3 млн. евро данъци