Биткоините ще бъдат забранени в Русия

| от |

Руските депутати имат намерение да забранят използването в страната на така наречените „независими” виртуални валути. Тоест онези електронни валути, които се емитират не от държавите, а от частните лица.

В момента се изготвя законопроект, според който всички парични плащания на територията на страната ще се извършват само в традиционните валути – рубли, долари, евро и т.н. А за използването на „виртуалните пари” се предвижда въвеждане на наказателна отговорност.

Безспокойството на властите по повод съществуването на такива валути е предизвикана преди всичко от риска от мошенически спекулации. Експертът на агенцията за анализи „Инвесткафе” Михаил Кузмин коментира за Радио Гласът на Русия:

– Тези пари нямат конкретен емисионен център. В тази връзка рисковете от рязко колебание на курса са много големи. Към момента е невъзможно да се осъществява какъвто и да е контрол върху тях. Като допълнение виртуалните пари по природа са ориентирани към анонимност. Това е плюс на тези валути за такива потребители, които биха искали да запазят личните си данни в тайна при извършване на покупки. Но заради това е труден и контролът им от страна на финансовите органи. Затова много страни, в частност Русия, се опасява, че с помощта на електронните пари ще се извършват някакви съмнителни сделки.

Виртуалните валути никъде нямам формален статут на законно платежно средство. Съответно отсъствието на контрол от страна на националните финансови органи облекчава извършването с тях на незаконни операции. Вниманието на руските законодатели към виртуалните валути беше провокирано от неотдавнашен скандал около една от тези валути – биткойна. Като резултат в редица страни биткойните вече са официално забранени.

Но Михаил Кузмин не изключва възможността, че ако в бъдеще се разработят ясни и прозрачни правила за „независимите” валути, те ще могат да бъдат използвани наравно с традиционните пари:

– Забраната на битконите в Русия сега не може да се нарече голям проблем. Използването им в нашата страна така и така е ограничено. Ако такива валути започнат да набират популярност, станат по-сигурни и курсът им се стабилизира, напълно вероятно е забраната за използването им да бъде свалена.

С други думи „независимите валути” ще бъдат официално признати за законни платежни средства, само в случай че системата за определяне на курса им бъде прозрачна. А докато липсва това, рисковете за потенциалните потребители са твърде големи.

 
 
Коментарите са изключени за Биткоините ще бъдат забранени в Русия