Битката за Света София

| от |

Въпреки, че мюсюлманите спечелват битката за Света София още през 15 век, сегашната борба е Света София да запази текущото си състояние на музей и да не бъде превърната в джамия.


68

Идеята насърчава Anatolia Youth Association, която започна да призовава своите членове и общо мюсюлманите да „вземат чергите за молитви и да дойдат“ и „да се срещнем пред джамията Света София за сутрешна молитва.“

Света София е завладяна от мюсюлманите през 1453 г., с падането на Константинопол. Тогава тя е превърната в джамия и работи, като такава до 1935-та, когато Кемал Ататюрк нарежда тя да бъде превърната в музей.

През последните няколко десетилетия Света София е една от основните платформи, на която мюсюлманското политическо движение в Турция печели гласове и повишава репутацията си. „Те обикновено продават илюзията, че превръщането на мястото в джамията, ще доведе до връщане на славните дни на Османската империя“, пише турският вестник Радикал.

1

Успоредно с това, в цялата работа е намесено и православието. Вселенският патриарх Вартоломей Първи в интервю за седмичника Агос заяви, че Света София трябва да остане музей, заради мястото, което има в световната цивилизация и защото това е желанието на Кемал Ататюрк, с което всички се съгласили.

Но спомена, че ако тя се отваря като място за поклонение, тогава „не трябва да се забравя, че тя е построена като църква и поради това трябва да бъде отворена като църква.“

2
Между всички, които с удоволствие искат да видят един или друг вид богослужение в Света София, се появи и Платформата за мониторинг на културното наследство, която публикува свое изявление, подписано от редица учени:

„Света София е една от основните религиозни, артистични и политически символи на Истанбул и Турция, както и в Близкия изток, Източното Средиземноморие и Европа … Запазването на Света София като музей, който ще приветства всички посетители на миролюбив начин, който изобразява универсалните ценности на този уникален момент, без да отчуждава нито една част от неговата повече слоя история. Запазването на този характерен артефакт, като общо наследство на историите на Истанбул и света, зависи от това да бъде задържан статута на музей.“

3

 
 
Коментарите са изключени за Битката за Света София