Битката на цигареното лоби в Брюксел

| от |

В Брюксел се договарят последните детайли от новия европейски регламент за тютюнопушенето. Цигарените концерни се страхуват за бизнеса си, а лобистите се намесиха брутално в преговорите. Те обаче не постигнаха целта си, пише Дойче веле.

marlboro

Тези дни при закрити врата в Брюксел се обсъждат последните детайли на новата европейска разпоредба за тютюнопушенето. Съществените битки, които всъщност вече отминаха, бяха по-тежки от когато и да било. Според един поверителен документ на цигарения концерн „Филип Морис“, изпратен на „Зюддойче Цайтунг“, през последните месеци европейските депутати са били подложени на доста силен натиск. Само от „Филип Морис“ в Брюксел са били изпратени 161 лобисти. Те са съставили подробни профили на всеки един депутат, от които става ясно какво е отношението им към тютюнопушенето. Следващата крачка била: „обработването“ на евродепутатите – с всички средства. Дори и с компромати.

Концернът „Филип Морис“ не отрича, че е съставил профили на евродепутатите. Това отговаряло на обичайната практика на фирми, неправителствени организации и други групи по интереси за набиране на информация за хората, взимащи важни решения. Компанията не отрича също така, че за тази цел е ангажирала 161 лобисти в Брюксел. Концернът бил докладвал доброволно за това в регистъра за прозрачност на ЕС. „Ние изразихме нашето мнение активно и прозрачно. Ще продължаваме да го отстояваме и в бъдеще“, казва Драго Азинович, мениджър на „Филип Морис“ за Европа.

Нечестната игра на лобистите

Някои евродепутати обаче гледат на нещата другояче. „Този вид лобистка дейност разболява демокрацията“, убеден е християндемократът Карл-Хайнц Флоренц, който играе важна роля в дискусията около новия регламент. От документа на „Филип Морис“, изпратен на „Зюддойче Цайтунг“, става ясно, че лобистите са имали задачата да изолират германския евродепутат Флоренц в Европарламента. Те го засипали с писма, телефонни обаждания, стотици мейли. Някои били формулирани съвсем мило, но други пък били напълно безсрамни. Във всяко послание ставало дума за работните места, които са застрашени от новите стряскащи предупреждения върху цигарените кутии или от забраната на химически добавки в цигарите, както и за свободата на зрелите хора. „Само в Германия на карта са заложени 100 000 работни места“, гласял тежкият аргумент на лобистите.

В битката бързо се намесили и граждански инициативи, загрижени работници от цигарените концерни и синдикати. Техните писания си приличали като две капки вода. Някои от тях били дори с един и същи текст, формулиран предварително от Сдружението на германските производители на тютюневи изделия.

Евродепутатът Карл-Хайнц Флоренц и неговият колега Матиас Гроте по принцип споделят виждането, че всеки парламент се нуждае от лобисти. Гроте, който е една от ключовите фигури в европейската политика за тютюнопушенето, казва: „Няма как един евродепутат да е наясно едновременно с нанотехнологиите, с финансовите продукти и с хранителните стоки. Аз винаги изслушвам всички страни и след това вземам решение.“

Факт е обаче, че с годините броят на лобистите в Брюксел нарасна драстично. Твърди се, че броят им е достигнал 30 000 души, като много от тях имат и пропуск за Европарламента. Лобистите целенасочено заговарят евродепутати, работещи по някой нов закон, и често ги снабдяват с полезна инфорамция. „Лобистите на тютюневата индустрия обаче правят точно обратното“, ядосва са християндемократът Флоренц. „Те са ходили при мои колеги, представили са фалшивите си аргументи и казали, че Флоренц залага на карта 100 000 работни места“, разказва германският евродепутат. И ето, че дори булевардният германски вестник „Билд“ посочи тази цифра като доказателство за „безумието“ на Брюксел.

Фактите обаче говорят друго. Цялата германска цигарена индустрия ангажира едва 10 000 работници. Дори към тях да бъдат прибавени и собствениците на павилиони, търговците и шофьорите на камиони, броят на заетите в цигарената индустрия в Германия ще достигне максимум 40 000 души. Само че стане ли въпрос за загуба на работни места, всички политици изтръпват.

Матиас Гроте и Карл-Хайнц Флоренц също могат да посочат конкретни цифри: става дума за броя на хората, станали жертва на тютюнопушенето. „Всяка година от тютюнопушене умират 700 000 души“, казва Гроте.

european-parliament-vote

Този път лобистите не постигнаха целта си

„В новия европейски регламент за тютюнопушенето не става дума за забрана на тютюнопушенето, нито за свободата на пушачите на зряла възраст. Тук става въпрос най-вече за закрила на подрастващите, съзнателно облъчвани от цигарената индустрия – например с ментол. Ментолът е нещо като упойка за дихателните тръби, за да може димът да се вдишва по-лесно и да влезе по-дълбоко в белите дробове“, казва Гроте.

Точно затова Флоренц и Гроте искаха да забранят ментола и някои други добавки в цигарите. „Малко преди гласуването на новата разпоредба в Европарламента обаче нещата не изглеждаха никак добре“, спомня си Флоренц и допълва: „Опасявахме се, че тя няма да бъде одобрена“. „Точно в този момент обаче на бял свят излезе поверителният документ на „Филип Морис“. Белгийската, ирландската и френската делегация веднага ни подкрепиха. Подкрепата нарасна и от други страни“, казва Гроте.

Решението на Европарламента, което сега Матиас Гроте защитава при закрити врата пред Съвета на министрите, действително предвижда затягане на сегашния регламент. Две трети от цигарените кутии трябва да бъдат облепени с предупреждения и шокиращи снимки за опасностите от тютюнопушенето. Ментолът и други добавки ще бъдат забранени. Този път „цигареното лоби“ не постигна целта си.

 
 
Коментарите са изключени за Битката на цигареното лоби в Брюксел