БГ е най-атрактивната дестинация за аутсорсинг в Европа

| от |

България, най-атрактивната дестинация за аутсорсинг в Европа, се опитва да запази бързия си ръст.

Най-бързо развиващата се индустрия в България – аутсорсинга на ИТ и бизнес процеси – расте с двуцифрени темпове през последните четири години и носи приходи от износ над 1 млрд. евро годишно. Паралелно с това България се изкачи в последното издание на най-престижната класация за аутсорсинг дестинации и вече е Номер 1 в Европа и номер 9 в целия свят.

Аутсорсинг индустрията е концентрирана основно в София – по наши оценки над 85% от всички заети в сектора. По данни от Българската аутсорсинг асоциация заетите са около 22 000 към момента, сочи проучване на Индъстри Уоч.

Възможностите за разрастване са свързани с няколко фактора:

На първо място, потенциала за географска експанзия извън София и възползване от работната сила в другите големи, особено университетски, градове. Пловдив е вторият по демографска значимост град в България и с близо 40,000 студенти е втори притегателен център за аутсорсинг сектора. Очакваният ръст на работните места в сектора в града е между 100 и 150 процента през следващите пет години.

На второ място е необходима по-активна връзка между индустрията и образователната система, както и необходими промени на образователния сектор. Според различни представители на сектора образователният процес е прекалено архаичен, едва 10-15% от завършилите технически специалности са завършени специалисти на адекватно ниво.

Средната възраст на наетите в бранша служители е често около 25 години. Някои от фирмите предлагат възможност за работа на смени, както и на работа от вкъщи. Проблем обаче представлява негъвкавото законодателство, което регулира наемането на служители. За да предложи по-добри решения за развитието си, индустрията се събира на еднодневен бизнес форум на 30 октомври 2014 г. в Пловдив. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за БГ е най-атрактивната дестинация за аутсорсинг в Европа